Házi őrizetbe helyezték Szaakasvili volt grúz elnököt

Az illetékes kijevi bíróság pénteken részleges házi őrizetet rendelt el a volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök számára.

MTI
2018. 01. 26. 21:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel a fellebbviteli bíróság részben jóváhagyta az ügyészség fellebbezését az elsőfokú bírósági döntéssel szemben, amely azt mondta ki, hogy a politikus az ellene folyó büntetőeljárás alatt szabadlábon védekezhet.

Az éjszakai otthon tartózkodásra vonatkozó előírás mellett a bíróság megtiltotta Szaakasvilinek, hogy ügyészi engedély nélkül elhagyja Kijevet, továbbá kötelezte rá, hogy minden hatósági kihallgatáson, bírósági ülésen megjelenjen.

Szaakasvili és hívei – nemtetszésüket kifejezve – hangos kiabálással fogadták a döntést a bírósági tárgyalás helyszínéről tudósító UNIAN hírügynökség szerint; emiatt nem volt tisztán hallható a fölolvasott határozat. Így egyelőre nem tudni, mennyi időtartamra szól, és azt sem, kell-e a részleges házi őrizet alatt a politikusnak olyan karperecet viselnie, ami jelzi a rendőrségnek, ha elhagyja a lakást.

Az ukrán főügyészség tavaly indított eljárást Szaakasvili ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy erőszakos hatalomátvételre készült Ukrajnában a 2014-ben megbuktatott, Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve.

2017 decemberében az ukrán hatóságok végül őrizetbe is vették, de az illetékes kijevi bíróság első fokon úgy határozott, hogy szabadlábon védekezhet. A politikus őrizetbe vétele csak másodjára sikerült, első alkalommal ugyanis hívei összecsaptak a rendfenntartókkal, és kiszabadították a rabszállító autóból kijevi belvárosi lakása előtt. Őrizetbe vétele előtt Szaakasvili fölment annak az épületnek a tetejére, amelyikben a lakása van, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik. A rendfenntartók a tetőn vették őrizetbe.

Miheil Szaakasvili 2004–2013 között volt Grúzia államfője. Mandátumának lejárta után külföldre távozott. Petro Porosenko ukrán elnök 2015 májusában az Odesszai terület kormányzójává nevezte ki. Ekkor Szaakasvili fölvette az ukrán állampolgárságot, lemondva a grúziairól. Később viszont megromlott viszonya az ukrán elnökkel, és Porosenko tavaly nyáron megfosztotta őt ukrán állampolgárságától, aminek következtében a politikus hontalanná vált, és elhagyta Ukrajnát. Ám tavaly szeptemberben visszatért az országba; gyalogosan, ukrajnai híveivel körülvéve, jogellenesen kelt át a lengyel–ukrán határon.

Ezután több demonstrációt szervezett a kijevi vezetéssel szemben az általa Ukrajnában alapított, Új Erők Mozgalma nevű ellenzéki párttal, amelynek támogatói – néhány tucatnyian – már hónapok óta az ukrán parlament közelében sátoroznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.