Kevés a gyerek, fogyóban a korábbi európai mintaállam

Alig van állás, nem merik otthagyni a munkát a fiatalok, nincs óvodai hely, csökkennek a támogatások Franciaországban – már látszik a demográfiai következmény is.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 01. 17. 21:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevándorlással vagy a hazai születésszámok emelkedésének ösztönzésével kellene szinten tartani kontinensünk népességét? Egyre több európai politikus szerint mára gyakorlatilag ez vált a fő kérdéssé kontinensünk jövője szempontjából. Miközben ugyanakkor a bevándorlást pártoló és az azt ellenző politikusok menetrend szerint egymásnak esnek egy-két havonta Brüsszelben, immár a demográfia tekintetében utolsó sikeresnek mondható európai uniós ország is elindult a gödör mélye felé.

Franciaországban tavaly 767 ezer gyermek született, 17 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, pedig már a 2016-os adat is negyvenéves mélypontot jelentett. A számok szerint minden szülőképes korú nőre 1,88 világra jött gyermek jutott, mindezt úgy, hogy 2014-ben ez az érték még 2,0 körül mozgott. A 2,0-s arányt sok esetben lélektani határnak tartják, valójában ugyanakkor a demográfusok szerint 2,1 kell ahhoz, hogy egy társadalom fenntartsa önmagát – egyszerűen fogalmazva: hogy ne halljanak meg többen, mint ahányan születnek.

Az okok közül jó néhány számunkra is ismerős lehet: a leginkább termékeny 25–29 évesek nemzedékéből egyre kevesebben vállalnak gyereket, az anyává váló nők átlagéletkora a tíz évvel ezelőtti 29,8-ről 30,6 évre emelkedett. A franciák egyre hosszabb időt töltenek azzal, hogy tanuljanak, valamint megalapozzák a karrierjüket a családalapítás előtt. Hozzátehetjük: a galloknál a válság idején az egekbe szökött a fiatalok állástalansága, így aki talál valahol munkát, alighanem megpróbálja minél inkább bebetonozni magát a pozícióba. Sőt, az ENSZ 2015-ös kimutatása szerint bár az állam támogatja, hogy egy anya otthon legyen a gyerekével, és jórészt ezek a nők vissza is térhetnek az otthagyott munkahelyi pozíciójukba, a fizetésük ezután általában kevesebb lesz, minden kihagyott év tízszázalékos csökkenést jelent. 

Szakértők szerint a jelenség gyökere a gazdasági megszorításokban keresendő, hiszen Franciaország sem maradt ki például azon országok közül, amelyek megszenvedték a gazdasági világválságot. 2012 óta ráadásul az önkormányzatokhoz eljuttatott központi támogatások csökkentésével egyidejűleg mindössze 50 ezer új óvodai helyet teremtettek a megígért 275 ezer helyett, ennek pedig 2016–2017-ben lett érzékelhető a hatása. Attól ugyanis, hogy papíron több lett az óvodai vagy a bölcsődei férőhelyek száma, a helyzet nem oldódik meg automatikusan, hiszen a születésszámok esése ellenére a bevándorlással egyre többen élnek az ország területén.

Pedig Franciaországban nagyon komoly hagyományai voltak a családok támogatásának, az állam igen bőkezű volt azokkal, akik gyereket vállalnak. Bár a gyerekek után járó adókedvezmények jórészt a tehetősebb családoknak tettek jót, az alacsonyabb jövedelműek is részesültek a támogatásokból, mégpedig lakhatási hozzájárulások vagy pénzügyi segélyezés formájában. A támogatásokat Francois Hollande elnöksége alatt jelentősen visszavágták, sőt 2017 végén, már Emmanuel Macron idején újabb, sokak által megszorításnak ítélt változtatásokat eszközöltek. Közkeletű vélemény szerint ez a folyamatos spórolás vezetett oda, hogy az egykori nyugati mintaállam immár tartósan, évek óta 2,0 alatt van a termékenységi ráta, és ugyan a legtöbb európai ország tavalyi eredményére várni kell, elképzelhető, hogy az egy évvel korábban még 1,9-en álló Írország hosszú idő után átveszi majd a vezetést Franciaországtól.

És bár a franciák problémái a korábbi sikerek miatt látványosak, a gond nem csak rajtuk áll. Az esés csak újabb tünete Európa demográfiai válságának és annak, hogy gyakorlatilag mára nem maradt pozitív példa kontinensünkön a fenntartható népesség tekintetében. És bár a bevándorlással lehet fékezni ideig-óráig az elnéptelenedést, a migránsok, illetve a migrációt ellenzők között kialakuló feszültség hosszú távon aligha járható út Európa társadalmai számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.