Kezdeni akar valamit az abortusszal a Vatikán

Egy holland politikus szerint a pápa elismerte a terhességmegszakítás melletti kiállását, a Vatikán cáfol.

Kuthi Áron
2018. 01. 23. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő fél év is eltelt a holland király delegációjának vatikáni látogatása óta, amelyre azért került sor, hogy ott a királyi párt elkísérő Lilianne Ploumen külgazdasági minisztert kitüntesse a katolikus egyházvezető. Ferenc pápa a vatikáni alapítású Nagy Szent Gergely-lovagrend dámáinak járó jelvényt ajándékozta Ploumennek a magas rangú látogatás emlékeként. Ezáltal egy politikus vált a vatikáni rend tagjává. Vatikáni újságírók a napokban kérdeztek rá a pápai szóvivőnél, miért kapott elismerést az az illető, aki leginkább abortuszpropagandistaként ismert. A mára egyébként miniszteri tisztségét elvesztő munkáspárti politikusnőről egy egyszerű internetes kereséssel kideríthető, hogy Hollandiában ő állt az a She Decides (A nő dönt) nevű, abortuszt támogató nőjogi kampány mögé, amely a világ ötven országában tiltakozik a Trump-kormányzat terhességmegszakítást megnehezítő intézkedései ellen. Ezek része azon nemzetközi szervezetek támogatásának megkurtítása is, amelyek az abortuszt népszerűsítették. Ploumen kijelentette, bár a kitüntetés indoklásában nem említették az abortusz melletti kiállását, szerinte a pápa biztosan ezt is elismerte.

A cím adományozását egyesek iránymutatásnak vélték, beleillesztve abba a liberálisként azonosított vatikáni útválasztásba, amelynek élén a média szívesen látja és láttatja Ferenc pápát. De Paloma García Ovejero vatikáni szóvivő a múlt héten azt mondta a kitüntetés kérdését feszegető újságírói kérdésre, hogy a gesztus a legkisebb mértékben sem tekinthető politikai állásfoglalásnak az abortusz mellett, az csupán a megszokott szertartásrend szerinti ajándékcsere része volt. A holland királyi ház egyébként pont ekkor kapott vissza a Vatikántól egy rég elveszettnek tűnt, az Orániai-ház tulajdonát képező jogart.

De tekinthető-e botlásnak ez a merőben protokolláris lépés a Vatikán részéről? A Nagy Szent Gergely-lovagrendi tagságot jelölő keresztet általában nem személyesen adja át a pápa, hanem szinte mindig az illetékes egyházmegye püspöke. Hogy ez most kivétel volt, talán a királyi pár – Vilmos Sándor és felesége, Maxima – személyének tudható be, akik egyébként szintén megkapták a keresztet. Vatikáni megfigyelők szerint az audiencián történtek nem tartoznak a nagyközönségre, Ploumen egy videóban dicsekedett el lovagkeresztjével.

Ha Ploumen társadalmi tevékenységére fókuszálva nézzük a kitüntetést, a Vatikán abortuszhoz való viszonyát kell megvizsgálnunk. A katolikus tanítás szerint az abortusz súlyos bűn, mert ártatlan életnek vet véget. Ám ismeretes, Ferenc pápa a 2016 novemberében, az irgalmasság évének lezárultával mondta azt az elhíresült mondatot: felhatalmaz minden papot arra, hogy hivatalánál fogva feloldozza azokat, akik elkövették a magzatelhajtás bűnét. Ennek tükrében nem lehet meglepetés Ploumen kitüntetése.

Mint azt Bernardito C. Auza apostoli nuncius, a Vatikán ENSZ-hez delegált megfigyelője egy New Jersey-i egyetemen tartott előadásán fogalmazott, a vatikáni diplomácia, csakúgy, mint a Szentszék más egyéb tevékenysége, a lelkek üdvözülését tartja fő feladatának és törvényének. Ilyen értelemben a Szentszék diplomáciai lépései, a kétoldalú találkozók, az audienciák az evangelizáció részét képezik. De evangelizációs szempontból mégis ideális ajándék a Vatikán részéről a Nagy Szent Gergely-lovagrendi jelvény, mert lényegében mindenki megkaphatja, aki lojalitást tanúsít az egyház iránt, és birtokosát nem is kötelezi semmire a tagság. Így a holland politikusnak is fel van dobva a labda, él-e azzal, hogy felülvizsgálja nézeteit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.