Kizárná az abortuszelleneseket a kanadai kormány

A katolikus egyház és több száz szervezet tiltakozik, a keményvonalasok bírósághoz fordulnak.

Buzna Viktor
2018. 01. 15. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai kormány aláássa a vallásgyakorlás szabadságát – állítja közleményében az észak-amerikai állam katolikus egyháza. Országos szervezetük, a Katolikus Püspökök Kanadai Konferenciája az után kezdett tiltakozóakcióba, hogy a Justin Trudeau miniszterelnök által vezetett liberális kormány némely állami támogatásokat csak bizonyos ideológiai értékeket elfogadó szervezetek számára nyitott meg.

Decemberben hirdette meg a kormány a nyári diákmunkaprogramok pályázatát. Ennek lényege, hogy a nem kormányzati szervezetek állami támogatást kapnak, ha szabadidős táboraikban 15–30 év közötti fiatalokat alkalmaznak. A programban hagyományosan részt vesznek az egyházak is, de idén a keresztény közösségek többsége nem adta le pályázatát. Ugyanis a jelentkezőknek el kell fogadniuk egy nyilatkozatot, amelyben támogatják az abortuszt és a transzneműek jogait. – Az abortusz, a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéseit a vallásos közösségek kiemelten kezelik etikai, erkölcsi, társadalmi és személyes összefüggésekben – írta tiltakozó közleményében a püspöki konferencia. Szerintük a gyakorlat ellentétes a kanadai alkotmánnyal, ráadásul a katolikus egyház úgy véli, ezzel a kormány éppen a program fő kedvezményezettjeinek, a fiataloknak árt. – A rendelkezés miatt több nyári tábort ellehetetlenítenek, illetve sok nem kormányzati szervezetnek mérsékelnie kell szolgáltatásait – írta az egyház.

Nem csak a katolikus egyháznál váltott ki fölháborodást a kettős mérce. Már több száz egyház és civil szervezet tiltakozik a gyakorlat miatt a kanadai National Post hírforrás szerint. A lapnak egy református (presbiteriánus) egyházközösségtől elmondták: ők három szír menekültnek adtak volna munkát a nyáron, de a rendelkezés miatt vissza kell vonniuk az ajánlatot. Ugyanakkor a 3400 közösséget képviselő Kanadai Keresztény Jótékonysági Szervezetek Tanácsa azt javasolja a keresztény szervezeteknek, digitálisan ne jelentkezzenek, postán küldött anyagukhoz pedig levélben jelezzék fenntartásaikat. Január elején egy torontói abortuszellenes, úgynevezett pro-life civil szervezet bíróságon támadta meg a kormány döntését.

A felháborodás ellenére Justin Trudeau a múlt hét szerdán megvédte az új gyakorlatot. Újságírói kérdésekre a kanadai kormányfő leszögezte: minden csoport jelentkezhet a programra, ameddig nem vonják kétségbe a nők döntési jogát. – Ez az a pont, ahol meghúzzuk a vonalat – állt ki a nők abortuszhoz való joga mellett Trudeau. A rendelet a vélhetően magyar származású kanadai munkaügyi miniszter, Patty Hajdu nevéhez fűződik. Ő pénteken, londoni útja során reagált a kritikákra. – Minisztériumunk kiáll az alapjogok és a szabadság kanadai chartája mellett – utalt az alkotmányra Hajdu, majd hozzátette: éppen ezért kell kitartanunk amellett, hogy a közpénzen nem támogatunk olyan szervezeteket, melyek kétségbe vonják ezeket a jogokat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.