Korai még a hurráoptimizmus a koreai közeledés miatt

A déliek jelentős része nem nézi jó szemmel, hogy kormányuk az északi rezsimmel próbál barátkozni.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 01. 28. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntető dél-koreaiak, katonai parádéra készülő északiak – miközben a nemzetközi közvélemény egy része hurráoptimizmussal fogadta Észak- és Dél-Korea olimpiai együttműködését, a Kim Dzsongun-rezsim pedig már az egyesítést éltető propagandaposzterekkel lovagolja meg a hirtelen jött barátságot, a szöuli pályaudvaron észak-koreai zászlót és egy Kim Dzsongun-képet égető déli tüntetők látványa hamar visszaránthat bennünket a valóságba. A demonstráción résztvevők fő problémája, hogy az olimpiai részvétel szerintük legitimálja az északi rezsim politikáját, benne az atomfegyverkezéssel.

Noha a nemzetközi híradások gyakran „szélsőjobboldali” tüntetőkként azonosították a piromán csoportosulást, valójában az ehhez hasonló besorolások néha csalóka képet adnak az európaitól jelentősen eltérő hagyományokkal rendelkező Koreáról. Az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a magáról legutóbb Donald Trump látogatásakor hallató – Amerika-barát, szélsőségesen Észak-ellenes, a hagyományosan keményebb Észak-politikát folytató – konzervatívoknál is radikálisabb csoportosulás szervezte a tüntetést.

Az esetet ugyanakkor hiba lenne csak egy szűk kisebbség rosszallásaként értelmezni. Hiszen bármennyire látványos is a két ország közeledése, a déliek oldalán igen mélyen gyökerező társadalmi feszültségek uralkodnak. Nem igaz ugyanis, hogy minden dél-koreai felhőtlenül örülne a békülésnek. Mun Dzsein elnök, a két ország közti enyhülést már a kampányában is ígérő politikus támogatottsága például éppen most zuhant 16 hetes mélypontra (bár jelenleg is 67 ponton áll). Főleg a fiatalok körében lett népszerűtlen a közösködés, a felmérésről beszámoló médiumok szerint amiatt, mert őket zavarja leginkább, hogy a közös női jégkorongcsapatban északi kvótát vezettek be, ezáltal kimaradhat több tehetséges déli játékos is. Persze aligha lehet az a fő ok, hogy valaki a kedvenc játékosát siratja, hiszen a koreai női csapatok közül egyik sem a legacélosabb. Valójában a dél-koreaiak egy része, inkább a fiatalabb generáció, kirívóan bizalmatlan az atomprogramját promotáló Kim Dzsongunnal szemben, mások pedig egy esetleges országegyesítéstől féltenék saját jólétüket.

Miközben Phenjan hevesen kikelt a tüntetők ellen, csőcseléknek és elmebetegeknek nevezte őket, addig a déli kormány adós maradt a tőlük követelt bocsánatkéréssel. Tudják jól ugyanis, hogy bár a többség kibékült az olimpiai együttműködéssel, a társadalom némelyik rétege nagyon nem helyesli a közösködést.

Bár Észak-Korea a tüntetőkre igencsak hevesen reagált – sőt lehetséges, hogy az olimpia előestéjén katonai parádét is tart a fegyveres erői tiszteletére –, nem tűnik valószínűnek, hogy visszakozzon a már megkötött együttműködéstől. Az újabb és újabb ellene hozott nemzetközi korlátozó intézkedések miatt – csak tavaly majdnem harmadával esett vissza az ország exportja – ugyanis fontos számára valamilyen mentőöv, erre pedig egy vele jó viszonyban lévő Dél-Koreától számíthat. És noha feltételezhetően Kim Dzsongun egyik célja e béküléssel éket verni déli szomszédja és az Egyesült Államok közé – tekintve, hogy az utóbbi Dél-Korea biztonságának szavatolója –, ez hosszú távon biztosan nem fog működni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.