Leállt az amerikai kormány, a szenátus nem szavazta meg a finanszírozást

Az időpont egybeesik Donald Trump elnöki beiktatásának egyéves évfordulójával.

MTI
2018. 01. 20. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenátorok éjfél után is próbáltak még tárgyalni és egyeztetni, de Mitch McConnell, a republikánus frakció vezetője a pódiumhoz lépett, és hivatalosan bejelentette a szavazás kudarcát. 50:49 arányban utasította el a törvényjavaslatot a szenátus.

McConnell a demokratákat okolta a kudarcért, „cinikus döntésnek” minősítette a demokrata politikusok voksait. Válaszában Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok csoportjának vezetője megjegyezte, hogy republikánusok is voksoltak a törvény ellen.

A Fehér Ház szintén a demokratákat tette felelőssé: a demokraták „törvénytisztelő állampolgárokat ejtettek túszul meggondolatlan követeléseikkel” – szögezte le közleményében Sarah Huckabee Sanders szóvivő. Hozzátette: a demokraták „a politikát helyezték a nemzetbiztonságunk, a katonacsaládjaink, a hátrányos helyzetű gyerekek és országunk azon képessége elé, hogy minden amerikait egyformán szolgálhassunk”.

Négy hétig tartott az egyezkedés, a heves vita, és Donald Trump elnök még péntek délután is egyeztetett a Fehér Házban Chuck Schumerrel. A demokraták ahhoz kötötték az igenlő voksot, hogy a törvény foglalja magába az illegális bevándorló szüleikkel gyermekként az Egyesült Államokba érkezett és ott felnőtt mintegy 700-800 ezer fiatalt védő DACA program folytatását, de ezt a republikánus politikusok visszautasították. A közvetlenül a szavazási kudarc után a szenátusban mondott rövid beszédében Schumer azt mondta, hogy a Fehér Házban folytatott megbeszéléseiken Donald Trump elnök kihátrált egy kétpárti kompromisszumos megoldásból, amelynek az lett volna a lényege, hogy a DACA program folytatásáért cserébe a demokraták megszavazták volna az amerikai–mexikói határra tervezett fal építésének finanszírozását.

A voksoláskor öt demokrata párti politikus a republikánusokkal együtt szavazott, öt republikánus pedig a törvényjavaslat ellen. A republikánusok a kormányzati munka finanszírozásának hosszú távú megoldását szeretnék elérni. Betegsége miatt a szavazáson nem volt jelen John McCain republikánus szenátor.

Mitch McConnell a jövő hét elejére új törvényjavaslatot ígért.

A kormányzati hivatalok elvi leállása éjfélkor megkezdődött, és ez egybeesik Donald Trump elnöki beiktatásának egyéves évfordulójával. Legutóbb 2013-ban fordult elő, hogy finanszírozás híján a kormányzati hivatalok és ügynökségek leálltak. Akkor ez tizenhat napig tartott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.