Lelőtték Oliver Ivanovic koszovói szerb politikust

Az ismeretlen tettesek egy mozgó járműből nyitottak tüzet. Aleksandar Vucic összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését.

MN
2018. 01. 16. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivanovicra ismeretlen tettesek lőttek rá reggel 8 óra után néhány perccel, amikor pártjának épületébe akart belépni. A férfit hasba lőtték, kórházba szállítása után meghalt – erősítette meg a koszovói sajtó értesülését Shyqyri Syla, a város főügyésze a Koha Ditore című pristinai napilapnak. Hozzátette, hogy az elkövetők egy mozgó járműből adták le a lövéseket – írja az MTI.

A Guardian beszámolója szerint Aleksandar Vucic szerb elnök a lövöldözést követően összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését.

Több mint egyéves szünet után kedden folytatódott volna a Szerbia és Koszovó viszonyát rendező párbeszéd, a felek már el is utaztak Brüsszelbe, ám a merénylet hírére a szerb delegáció lemondta a megbeszélést, és visszatért Belgrádba. A háromnaposra tervezett találkozón az eddig megbeszéltek gyakorlati alkalmazásáról, a koszovói szerb kisebbségi önkormányzatok közösségének létrehozásáról, a mozgásszabadságról, az igazságszolgáltatásról, valamint energiaügyekről lett volna szó.

A küldöttséget vezető Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője terrorista cselekménynek nevezte a koszovói szerb politikus meggyilkolását, amelynek célja szerinte az volt, hogy Koszovó szerbek lakta északi részén fejetlenséget okozzon, és a Szerbiában, valamint a Koszovón élőket összeütközésekbe vigye. Az utóbbi napokban többször is megfenyegették Szerbiát – jelentette ki Marko Djuric, majd hozzátette: egyrészt Kadri Veseli koszovói házelnök beszélt arról, hogy amennyiben a szerbek vissza akarják szerezni Koszovót, akkor háború lesz, másrészt arról is hír érkezett, hogy albán szélsőségesek akartak szerb kolostorokra támadni az ortodox karácsony idején, a nemzetközi közösség mégsem reagált ezekre a hírekre. Leszögezte: bárki is áll a gyilkosság mögött, legyen az albán vagy szerb, felelnie kell tettéért.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is sajátjának tekinti a többségében albánok lakta területet. Észak-Koszovóban körülbelül 50 ezer szerb él. Belgrád és Pristina között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám mindeddig kevés eredménnyel járt, noha ez a feltétele mindkét ország európai integrációjának.

A 64 éves Ivanovicot 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, tavaly azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el. A koszovói politikus 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.