Martin Schulz új kezdetet hirdetett a német európai uniós politikában

Az EU-nak ki kell egészítenie a nemzetállamok képességeit, mondta az új német kormány elveiről az SPD-vezető.

MTI
2018. 01. 31. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió nem léphet a nemzetállamok helyébe, hanem csak kiegészítheti őket ott, ahol a képességeiket meghaladó problémákba ütköznek – jelentette ki Martin Schulz, a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke szerdán Berlinben a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Keresztényszociális Unióval (CSU) folytatott koalíciós tárgyalás uniós kérdésekről szóló első fordulója után.

Hangsúlyozta, hogy a német EU-politikában új kezdetre van szükség, és egyetértenek Angela Merkel kancellárral, a CDU elnökével és Horst Seehofer bajor kormányfővel, a CSU vezetőjével abban, hogy a következő német kormány tevékenységének középpontjába kell állítani Európát „és a küzdelmet egy megújított és megerősített Európáért”. Az EU megerősítésében azt az elvet kell követni, hogy a „helyi gondokat helyben kell megoldani, és a globális kihívásokra európai választ kell adni” – mondta. Az adókerülés elleni harc, a migráció, a belső és külső biztonság mind-mind olyan ügy, amely „érinti a nemzetállamokat, de megoldásukra európai keretben kell törekedni” – tette hozzá.

A konkrét tervek közül kiemelte, hogy egy EU-s „szociális keret” megalkotásával véget kell vetni az adózási és szociális dömpingnek, annak a folyamatnak, amelyben az egyes országok az adóztatás mértékének csökkentésével, illetve a bérekre és a szociális ellátásra vonatkozó szabályok lazításával igyekeznek erősíteni versenyképességüket.

Megjegyezte, hogy az uniós ügyekről a CDU és a CSU elnökével tartott első tárgyalási forduló „bátorító” volt. A folyamat következő szakaszában szakértők bevonásával dolgoznak a koalíciós szerződés tervezetének EU-s fejezetén.

Arra a kérdésre, hogy a következő kormányban melyik minisztérium lehet az uniós politika legfőbb alakítója, Martin Schulz azt mondta, hogy a kancellárt illeti meg az a jog, hogy meghatározza a kabinet politikájának fő irányait, és e jog tiszteletben tartása mellett a külügyi minisztérium lehet az EU-s politika legfőbb szereplője.

Korábbi német sajtóértesülések szerint Schulz az SPD vezetésében világossá tette, hogy igényt tart egy minisztérium vezetésére, ha pártja kormányra lép a CDU–CSU-val. A várakozások szerint a pártelnök a külügyi vagy a pénzi tárcát célozhatja meg.

Szerdán Horst Seehofer is nyilatkozott a koalíciós tárgyalásokról. Elmondta, hogy sikerült megállapodásra jutniuk számos vitatott ügyben, köztük az oltalmazottstátust szerző menedékkérők családegyesítési jogának kérdéseiben, és mindhárom párt vezetésében megvan az akarat a megállapodásra.

Hangsúlyozta: vasárnapig vagy legkésőbb keddig ki kell dolgozni a koalíciós szerződés tervezetét, különben nem lehet megalakítani a kormányt húsvétig, ami „katasztrófa” lenne Németországnak.

A koalíciós tárgyalás az eredeti tervek szerint vasárnapig tart, és a tárgyalódelegációk tagjai szabaddá tettek még két napot arra az esetre, ha mégsem sikerül időben lezárni a tárgyalást.

A kormányalakítás következő lépésében a koalíciós szerződés tervezetét közlik a szociáldemokraták Vorwärts (előre) című lapjában, és felkérik a tagokat, hogy döntsenek róla. A tagok levélben voksolhatnak. A szavazáson azok a tagok vehetnek részt, akiket február 6-a előtt vettek fel a pártba. A levelek postázásától a szavazatok összesítéséig két-három hét telhet el. Az SPD akkor léphet koalícióra a CDU–CSU-val, ha a nagyjából 450 ezer párttag többsége elfogadja a szerződéstervezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.