Megfúrná a magyar média amerikai támogatását az Orbán-barát képviselő

Andy Harris magyar származású republikánus képviselő nem először áll ki Orbán Viktor mellett.

MN
2018. 01. 09. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben fordult képviselőtársaihoz Andy Harris, az amerikai képviselőház republikánus tagja, és azt javasolja, közös levélben sürgessék Rex Tillerson külügyminiszternél a magyar kapcsolatok javítását. A magyar származású marylandi képviselő – édesapja Miskolcon született, 1950-ben emigrált – külön kikelt az ellen a terv ellen, hogy az amerikai külügy anyagilag támogassa a magyar médiát. 

Harris, aki az úgynevezett Magyar–Amerikai Kongresszusi Fórum társelnökeként írta alá a levelet, arról értekezik, hogy az Obama-adminisztráció idején a külügyminisztérium megpróbálta pária státuszba kényszeríteni a magyar jobboldali kormányt, és ezt a politikát még Donald Trump elnöksége idején sem korrigálták teljesen. Ennek szerinte legsokkolóbb jele, hogy a külügy 700 ezer dollárt adna a magyarországi objektív média támogatására, vagyis „ellenzéki médiát finanszírozna egy NATO- és EU-tag országban”. 

A magyar származású képviselő arra próbálja rávenni a társait, hogy együtt „bátorítsák” a külügyet, hogy függessze fel a támogatási tervet, és „ellentmondást nem tűrően” javítsa a kapcsolatokat Magyarországgal. A republikánus politikus már korábban is dicsérte már Orbán Viktort és kormányát, és most ismét emlékeztet, hogy a magyar kormányfő ismerte fel először a menekültválság veszélyeit, illetve politikája nagyban hasonló a Trump-adminisztrációhoz. 

Andy Harris mellett a magyar lobbicsoport tagja Dennis Ross (Florida) és Mike Coffman (Colorado) képviselő is. Rajtuk kívül tagja a magyar kormány amerikai lobbistájának, Connie Macknek kormányzati forrásokból kitömött cége által anyagilag is megtámogatott floridai republikánus Mario Diaz-Balart, valamint a massachusettsi demokrata Joe Kennedy, a Kennedy-klán legifjabb sarja.

A képviselők már tavaly novemberben is levélben tiltakoztak a külügyminiszternél, amiért David Kostelancik ideiglenes amerikai ügyvivő élesen kritizálta a magyar sajtószabadság helyzetét, illetve azért, mert az amerikai kormány csaknem kétszázmillió forinttal támogatná az objektív vidéki sajtót – egyébként a tervek szerint csak 2018. májustól, vagyis a választások után kezdődne a program. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.