Megtámadták egy nemzetközi segélyszervezet irodáját Kelet-Afganisztánban

A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

MTI
2018. 01. 24. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét órával a kezdete után még mindig tart a Save the Children dzsalálábádi irodája ellen intézett fegyveres támadás. Helyi tisztségviselők közlései szerint a terrorcselekményben 4 ember meghalt, 14-en megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

„Megerősíthetjük, hogy a dzsalálábádi irodánk ellen intézett támadás még zajlik” – hangsúlyozta a segélyszervezet szóvivője, ellentmondva ezzel az afgán hatóságok néhány órával korábbi közlésének, miszerint az incidens már véget ért. A Save the Children szóvivője egyúttal bejelentette: a szervezet bezárta afganisztáni irodáit és felfüggesztette segélyprogramjait a közép-ázsiai országban.

„Elhivatottak vagyunk tevékenységünk és életeket mentő munkánk mielőbbi újrakezdése mellett, amint megbizonyosodhatunk arról, hogy azt biztonságban megtehetjük” – olvasható a segélyszervezet közleményében. Mint Attaullah Hugjani, Nangarhar tartományi szóvivő elmondta, a terrorcselekményben egy civil, a biztonsági erők egyik tagja és két támadó halt meg. A szóvivő korában csak egy halálos áldozatról tudott. A hivatalos bejelentés szerint az afgán biztonsági erők felvették a harcot a támadókkal, az összecsapás mintegy három órán keresztül tartott a pakisztáni határ közelében található Nangarhar tartomány székhelyén, Dzsalálábádban. Hugjani korábbi közlése szerint elsőként egy öngyilkos merénylő hozta működésbe a testére erősített pokolgépet a szervezet irodájának épülete előtt, s a robbanás következtében lángba borult számos közelben parkoló jármű. Ezután a biztonsági erők egyenruháját viselő fegyveresek törtek rá az irodára.

A Save the Children egyike a legnagyobb segélyszervezeteknek Afganisztánban. A nem kormányzati szervezet számos afgán tartományban tevékenykedik 1976 óta, főképpen az egészségügy és az oktatás területén nyújt támogatást gyerekeknek és anyáknak. Dzsalálábádi irodájában egyes források szerint mintegy százan dolgoznak. A környéken számos szervezetnek van irodája, de kormányhivatalok is találhatók ott, ezért elképzelhető, hogy nem is a Save the Children volt az igazi célpont.

Az Iszlám Állam a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül a merénylet elkövetőjeként jelentkezett. Az Aamák jelentése szerint a brit és svéd szervezetek és afgán kormányzati intézmények ellen irányuló merényletben egy gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak, illetve három fegyveres támadójuk vett részt. Zabihullah Mudzsáhíd, a tálib lázadók szóvivője korábban tagadta, hogy radikális iszlamista mozgalmának köze lenne a merénylethez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.