„Nem egy levágott fejet, hanem tiszta levegőt szeretnénk látni!”

A kínai fővárosban megelégelték a túlzsúfoltságot, közlekedési káoszt, a légszennyezettséget és az illegális munkásokat.

Buzna Viktor
2018. 01. 23. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pekingi taxisok kedvelt poénja, hogy a főváros úthálózatát meghatározó körgyűrűk az autó sebességváltójához igazodnak. A belvárosban húzódó 1-es körgyűrűn csak lépésenként, egyes sebességben lehet haladni, majd a 2-es körgyűrűn felválthatnak kettesbe, a 3-ason hármasba, és így tovább.

Azért érdekes megjegyzés ez, mert a város fejlődésének természetéről árulkodik. Peking fokozatosan terjeszkedett a középpontban elhelyezkedő császári palotát egykoron védelmező falakon túl, ezért ahogy haladunk kifelé a belső területekről, úgy lépünk át a klasszikus épületeket nélkülöző végtelen panelrengetegek világába. Mígnem eljutunk a 2016-ban megépített utolsó, hetedik körgyűrűhöz. Az ezer kilométeres útszakaszt a pekingiek sem érzik igazán magukénak, talán mert a város történelmének következő, disztópikus korszakát vetíti előre. A távlati terv szerint egy úthálózatba olvasztják a fővárost Hopej (Hebei) tartomány más városaival, a Pekinget körbefogó 7-es körgyűrűt e megapolisz ütőerének szánják.

A féktelen terjeszkedés és modernizáció mellékhatásokkal járt. A túlzsúfoltság és a közlekedési káosz, illetve a légszennyezettség évtizedek óta keseríti meg a polgárok életét, közben tömegével tűntek el a klasszikus pekingi lakóépületek, az úgynevezett hutongok is. A szűk sikátorok és szürke földszintes épületekből álló negyedek a XIV. század után terjedtek el, majd a Kínai Kommunista Párt 1949-es hatalomra kerülése után vált sokuk a szocialista-realista szemléletű városfejlesztés martalékává. A reformok kezdetével pedig a széles sugárutak és a vasszerkezetes tükörpaloták pucolták ki a hutongokat.

Az elmúlt egy évben azonban váratlan fordulat következett be a pekingi városképben: kitisztult a levegő, és érezhetően csökkent a népsűrűség. A helyiek egyre többet panaszkodtak a tarthatatlan állapotok miatt, különösen nagy felháborodást váltott ki az évente tízezrek életét követelő légszennyezettség. A probléma végül a korábbi polgármester, Vang An-sun (Wang Anshun) karrierjébe került, miután 2014-ben nyilvánosan kijelentette: a nyakát teszi a szmogprobléma felszámolására. Még a párt hivatalos szócsöve, a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) is támadta a polgármestert, megjegyezve, nem egy levágott fejet, hanem tiszta levegőt szeretnének látni. 2016 őszén a párt végül beváltotta Vang ígéretét, és menesztette a polgármestert. Tavaly huszonnyolc város bevonásával elindult a közös akcióterv végrehajtása a légszennyezettség ellen. Mivel a pekingi szmog nagy részét a környező, széntüzelésű ipar okozza, a kormány a november közepén kezdődő fűtési szezonban az üzemek többségét bezáratta. Közben a vidéki területeken megkezdődött a gázvezeték-hálózat kampányszerű bővítése. Tavaly 3,5 millió háztartáshoz vezették el a gázt, egyes piackutatások szerint a teljes bővítés 37 millió családot érint majd. Az infrastruktúra azonban így is lassabban bővül, mint ahogy az idei tél megérkezett, ezért a vidéki területek jelentős részén maradtak fűtés nélkül.

Alig indult el a szmogellenes kampány, Pekingre rászakadt egy másik, máig halogatott probléma is. Novemberben tűz ütött ki egy külvárosi épületben, ezen a környéken tavaly ez volt a harmadik katasztrófa. Ezúttal tizenkilenc ember halt meg a tűzben, az áldozatok nagy része pekingi letelepedési engedéllyel, úgynevezett hukouval nem rendelkező illegális munkás volt. Állami adatok szerint több mint 10 millió kínai dolgozik illegálisan a fővárosban, a problémát azonban nem sikerül megoldani. Az elsősorban vidékről érkező, nehezebb sorsú migránsok helyzetének rendezésére időről időre vannak átfogó reformok, gyakran előfordul azonban, hogy a hatalom erővel lép fel. Ez történt a novemberi tűzeset után is. A pekingi hatóságok tűzbiztonsági okokra hivatkozva megkezdték az illegális bevándorlók által lakott területek felszámolását, a kiürítésre ítélt épületekben lekapcsolták az áramot és a fűtést. Heteken belül tízezrek kerültek utcára, ami az ingatlanárak emelkedéséhez vezetett. Sokan kényszerültek elhagyni a fővárost, a meghurcolt szegényekről szóló hírek a pekingiek szimpátiáját is felébresztették. Több mint száz kínai akadémikus emelte fel szavát a rendelkezések ellen, a kezdeményezés mellé álltak olyan pártközeli lapok is, mint a Global Times vagy a Zsenmin Zsipao.

A kormány a csendes többség igényeire figyel, a kínai fővárosban az erősödő középosztály véleménye szent. Bár a hukou ügyével összefügg, azért már nem indult szervezett ellenállás, hogy a vezetés a pekingi városképhez sokáig hozzátartozó utcai boltosok, cigaretta- és szuvenírárusok, mobil barbecue-büfék ellen is hadjáratot indított. A sterilebb közállapotok felé vezető út része a hutongok megőrzése is, amivel a kormány szintén a gazdagoknak kedvez. A mára jellemzően turisztikai központokká váló klasszikus negyedek konzerválására példátlanul szigorú műemlékvédelmi rendelkezéseket hoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.