Orbán Viktor: A migrációról szóló vita áthelyeződik a világszíntérre

A visegrádi kormányfők a migrációkezelés, az EU-bővítés és a közép-európai fejlesztések kérdéseiben is egyetértettek.

MN
2018. 01. 26. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök szerint nem marad európai kereteken belül a migráció problémája, jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik, és erre is választ kell adnia Európának. Orbán Viktor beszédét, amelyet a visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek budapesti találkozóján mondott el, az MTI ismertette.

Orbán Viktor emlékeztetett: Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár már 2004-ben arról beszélt, hogy a migráció megoldás és nem probléma, felvázolta, mit kell tennie Európának, azt mondta, csatornákat kell nyitni bevándorlásnak. 2015-ben jött a dilemma, hogy akarunk-e arra az útra lépni, mint a nyugat-európai országok, amelyek megfogadták Kofi Annan tanácsát – mutatott rá, majd felidézte: a mostani ENSZ-főtitkár a napokban szintén azt jelentette ki, hogy a migráció jó dolog, és a világszervezet szerepet vállal egy megállapodás kidolgozásában, hogy világszerte szétoszthatók legyenek a migránsok.

A kormányfő hangsúlyozta: „Mi segítünk annak, akinek kell, de nem fogadunk be migránsokat, nem akarunk bevándorlóországgá lenni.”

Mint mondta, fontos, hogy a visegrádi partnerek elmondják, hogyan gondolkodik az országuk, mert jól látszik, hogy „nem vagyunk egyedül”, és a Magyarország által képviselt gondolkodás nem kivételes, hanem normális, a józan ész által vezérelt gondolkodás. Orbán Viktor szerint az ENSZ-ben „veszélyes dolgok” vannak készülőben, a tervezett világmegállapodásban benne van például, hogy enyhíteni kell az illegális határátlépés büntetését, az NGO-knak kiemelt szerepet kell adni a bevándorlás kezelésében, és minden országnak be kell fogadni migránsokat.

Mindezt „mi nem támogatjuk” – jelentette ki. Közölte: a keresztény kultúra védelméről van szó, ez nem vallási kérdés, mert ebben a nem hívők is benne vannak, benne van a keresztény életforma, a vallásszabadság, a családmodell, a férfi-nő kapcsolat, az, hogy „integráltan élünk itt, és nem akarunk antiszemitizmust importálni”, az, hogy „a toleráns, keresztény életformához ragaszkodunk, az otthonosság érzését nem veszíthetjük el”.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek. Kiemelte: „Európa-párti politikusok vagyunk”. A célunk az, hogy Európa erősebb legyen, az új tervben kell lennie a munkaalapú társadalomra utaló passzusnak, Európának technológiailag vissza kell kerülnie a csúcsra, saját európai véderő kell, továbbá nem európai egyesült államokról, hanem szabad nemzetek szövetségéről kell beszélni – sorolta.

Orbán Viktor szerint a visegrádi államok hozzáadnak Európa erejéhez, nem pedig elvesznek tőle. A V4 a leggyorsabban fejlődő régió Európában – hangoztatta, kijelentve azt is, hogy a V4-ek nem megsegítettek, nem kérelmezők, hanem egy öntudatos közösséget alkotnak, amely legalább annyit ad az EU-nak, mint fordítva, sőt a régi uniós tagállamok valójában keresnek „a velünk való együttműködésen”. Mint mondta, most kell létrehozni gazdasági értelemben is Közép-Európát, mert most van erre energia és erőforrás, de ez akkor lehetséges, ha az országok összekapcsolódása észak–déli irányban is megvalósul, különben „csak barátok leszünk” – közölte.

Orbán Viktor ezek mellett kiemelte az EU bővítésének jelentőségét a Nyugat-Balkán irányába. Kifogásolta, hogy az EU-nak nincs Balkán-stratégiája. Kifejtette: ha Szerbia az unió tagjává válik, akkor azzal lényegében a Balkán stabilizálása is megtörténik.

Orbán Viktor elmondta: a szlovák–magyar gázvezeték „életbiztosítás nekünk”, emellett nemrég megegyeztek egy híd megépítéséről is Komáromnál. Csehországot illetően szerinte jól halad előre a hadiipari együttműködés, a magyar–lengyel kapcsolatok tekintetében pedig a megvalósíthatósági tanulmányok megírásánál tart a Varsó–Budapest-gyorsvasút terve.

Az illegális migráció elutasításában, az európai uniós integráció felgyorsításában és a visegrádi együttműködés sikerességében is egyetértettek a visegrádi országok miniszterelnökei a pénteki budapesti csúcstalálkozójukat követő, a Várkert Bazárban tartott panelbeszélgetés során.

A V4 négy sikeres állam, négy sikeres történet, egy Európa-párti projekt – ezt már Robert Fico jelentette ki a találkozón. A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta: a visegrádi országok mindig Európáért fognak harcolni reggeltől estig, de elvárják azt is, hogy Európa meghallgassa őket. A bevándorlási kvótákkal kapcsolatban ő is kifogásolta, hogy a döntéshozatalkor az Európai Unióban a belügyminiszterek tanácsán keresztül „megkerülték” az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot.

Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök arról beszélt, hogy az EU-nak meg kellene hallgatni a tagállamok véleményét is, és nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban. Kiemelte: „depolitizálni” kellene az Európai Bizottságot és Brüsszelt, a legfontosabb szó a tagállamoké kell, hogy legyen. A legnagyobb európai ügyeknek a biztonságot, a migrációt és a szabad piacot nevezte.

Andrej Babis a migrációt illetően elmondta: a tagállamoknak közösen kell tenniük az európai biztonságért. Magyarország volt az első, amely megoldotta a migrációs kérdést, mégis kritizálták, amiért felépítette a kerítést – emlékeztetett.

Gazdaságilag és katonailag is erős Európa, amelyet közös céllal rendelkező szuverén államok alkotnak – így vázolta „Európa-vízióját” Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Mint mondta, Európát olyan szuverén országoknak kell alkotniuk, amelyek nemzeti szinten döntenek, de állandóan együttműködnek a többi állammal, amikor egységes, harmonizált piacot építenek ki. A közös katonai erőre szerinte nemcsak a „keleti agresszió”, hanem a terrorizmus és a migrációs válság miatt is szükség lenne. Szorgalmazta továbbá annak a folyamatnak a megállítását, hogy Nyugat-Európa „mágnesként vonzza” a legjobban képzett közép-európaiakat. 

A panelbeszélgetésen külön téma volt az illegális bevándorlás, amelyet a kormányfők egyöntetűen elutasítottak, hangsúlyozva ugyanakkor a szolidaritás fontosságát. Robert Fico kijelentette: Magyarország a migrációs krízisben azt tette, amit vártak tőle, védte a schengeni határt, és óriási hiba ezért kritizálni. A kötelező kvótákat teljesen értelmetlennek nevezte. Andrej Babis is arról beszélt, hogy Európán kívül kell megoldani a migráció problémáját. Mateusz Morawiecki közölte: Lengyelország kész pénzügyileg részt venni a rászorulók segélyezésében, de csak a helyszínen, vagyis ott, ahonnan az illegális migránsok útnak indulnak. Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy Lengyelország befogadott például háború elől menekülő ukránokat és csecseneket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.