Orbán Viktorral üzent a szavazóknak a német CSU

A bajorországi konzervatívok szövetsége a magyar kormányfővel nem új keletű, bár volt, amikor keményebb hangot is megütöttek.

Techet Péter
2018. 01. 05. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős üzenetet küld a vasárnap kezdődő újabb koalíciós tárgyalások elé a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU): Orbán Viktor személyét. A magyar kormányfő a német kormányzó párt csütörtökön kezdődött kétnapos frakcióülésének egyik díszvendége. Jelenléte a Münchentől délre fekvő Seeon kolostorszigetén, ahol a tanácskozás zajlik, elsősorban német belpolitikai jelentőséggel bír. A szociáldemokratákkal (SPD) most vasárnap kezdik meg a puhatolózó tárgyalásokat a keresztény uniópártok (CDU/CSU). Az SPD-n belül nagyon nagy az ellenállás. Martin Schulzék sokat kérnének: a macroni „föderatív Európa” tervek támogatását, a menekültek további befogadását, a menekültek családtagjainak szabad beutazását és a mindenkire kötelező általános egészségbiztosítás bevezetését.

Miközben Angela Merkel szokásához híven hallgat, a bajor CSU – szintén szokásához híven – hangosan csapkodja az asztalt Münchenben. Alexander Dobrindt, a CSU berlini parlamenti vezetője a héten kiáltványt jelentetett meg a neokonzervatív Die Welt napilapban. Gyakorlatilag minden SPD-követelésre határozott nemet mondott, és „konzervatív forradalmat” szorgalmazott a cikkben. Ezt pedig éppen azzal tudja leginkább nyomatékolni a CSU, hogy a német baloldal, de még a CDU egyes körei által is utált Orbán Viktorral közösen indítja az idei évet.

2018 nem csak az új német kormány összetételéről szól. Idén ősszel lesznek a bajorországi tartományi választások is. A CSU-nak mint több mint fél évszázada uralkodó kormánypártnak a müncheni hatalom megőrzése a berlini koalíciós részvételnél is fontosabb. A bajor politikában a CSU mögött komoly kihívóként lohol a mondhatni még orbánistább Alternatíva Németországnak (AfD) párt. A CSU Orbán Viktorral azoknak a szavazóinak üzen, akik fogékonyak az AfD jelszavaira.

Nem újszerű a CSU-nak a magyar miniszterelnök melletti kiállása. A bajor konzervatívok az Európai Néppárton belül is Orbánék leghűségesebb szövetségesei. Még Edmund Stoiber kormányfői idejére nyúlik vissza a barátság. A 2000-es évek elején, amikor az osztrák kormányt európai uniós szankciók sújtották, Európában egyedüliként Orbán Viktor és Stoiber állt ki nyíltan a bécsi jobboldali kabinet mellett. Stoibert ugyan 2008-ban saját pártja üldözte el a pártelnöki és kormányfői székből, de befolyása ma is nagyon erős. Főleg ő a magyar kormányfő szószólója. Egyik kapocs a két politikus között Leslie Mandoki bajor–magyar zenész, aki a Stoiber család nagyon jó barátja. Ám ez a vonal a CSU-n belül sem tetszik mindenkinek. Barbara Stamm, a bajor parlament elnöke például tartózkodóbb a Fidesszel szemben. 2013 márciusában, amikor Kövér László Münchenbe látogatott, a CSU politikusa – tiltakozásul a budapesti kormány politikája ellen – visszamondta találkozóját a magyar házelnökkel.

Orbán Viktor meghívása ellen most hivatalosan csak a szociáldemokraták és a Zöldek tiltakoztak. Az inkább polgári és jobbközép irányultságú bajor Zöldek a miniszterelnök pénteki látogatása idején kétszáz EU-zászlós luftballont eresztettek a seeoni kolostorsziget fölé – bár a nagy szél a luftballonokat végül más irányba fújta. Martin Schulz a Bild című lapban ment neki a magyar kormányfőnek. A szociáldemokraták elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarország és Lengyelország – illetve újabban Ausztria – úgy tesz, mintha a menekültek ügye csak Németországra tartozna. Véleménye szerint ezek az országok a bolondját járatják velük, mert amíg a németek fizetik és viselik a menekültek ellátásának terhét, addig ők ehhez semmivel nem akarnak hozzájárulni. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter erre reagálva az MTI-nek azt mondta, Magyarország eddig a schengeni határok védelmére egymilliárd eurót költött, aminek megtérítését az Európai Bizottság megtagadta, a szolidaritás hiánya tehát az unió oldaláról jelenik meg.

Horst Seehofer CSU-elnök a BR bajor közszolgálati adónak csak annyit mondott, nem kommentálja a magyar belpolitikát, mert „nem vagyok Orbán tanára”. Szerinte a magyar kormányfő demokrata és jogállami módszerekkel kormányoz.

Csak akkor bírálja a magyar kormányt a CSU, ha a bajor cégek gazdasági érdekei úgy kívánják. Amíg például az MKB Bank bajor tulajdonban volt, és fizetnie kellett a bankadót, Seehofer is tudott keményebb szavakat használni a magyar kormányfővel szemben. Mióta az MKB-t megvette a bajoroktól a magyar állam, a győri Audi pedig állami adókedvezményeket is kap, a CSU teljes mellszélességgel áll ki Orbán Viktor mellett.

A magyar miniszterelnök mellett a frakcióülés másik díszvendége Vitalij Klicsko, Kijev oroszellenes főpolgármestere volt. A CSU hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Moszkvával is, ám Klicsko Seeonban a bajor párt politikusainak gyűrűjében az Oroszország elleni szankciók folytatását szorgalmazta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.