Pápai vizit Dél-Amerikában, mégsem hazai pályán

Megérkezett Chilébe a katolikus egyházfő, de korántsem örült mindenki a jövetelének.

B. Kovács Gergely
2018. 01. 16. 21:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt órányi repülőút után, magyar idő szerint kedd hajnalban megérkezett Chilébe Ferenc pápa (Jorge Mario Bergoglio). Egykor Buenos Aires érseke volt, novícius korában tanult a latin-amerikai országban is, így joggal feltételezhetnénk, hogy lényegében hazautazik az Argentínával szomszédos államba. Ezzel némileg ellentétes, hogy a pápai látogatás előtti napokban három chilei templomnál is gyújtogatás történt, az ezeket követő fenyegetéseket pedig az egyházfőnek címezték. Maga a pápa is azzal búcsúzott, hogy kérte híveit, imádkozzanak érte, majd ugyanezzel fordult honfitársaihoz, Argentína fölött szelve a levegőt.

Vajon miért ilyen ellentmondásokkal teli a Szentatya útja Dél-Amerikába? A válasz sokrétű. Chile a dél-amerikai országok közül a leginkább szekularizált állam, hiába vallja magát a lakosság 60 százaléka kereszténynek, ezen belül 45 római katolikusnak. 38 százalék azt felelte az ezt firtató kérdésre: agnosztikus, ateista vagy vallástalan. Amikor Ferenc pápát kellett 10-es skálán osztályozniuk, a chileiek 5,3-ra értékelték az egyházfőt. A chileieknek mindössze a 36 százaléka bízik meg a katolikus egyházban.

Talán ezzel is magyarázható, hogy már a látogatás előtt is komoly ellenállás fogadta Ferenc érkezését, és ezt távolról sem csak Molotov-koktélokkal juttatták kifejezésre. Többen is fölvetették, hogy a szegénységi küszöb alatt tengődő tömeg miatt nem veszi ki jól magát a költséges vizit. A három templom felgyújtása mellett egy negyediknél is próbálkoztak az elkövetők, de ott nem keletkezett kár. Viszont a következő üzenetet hagyták a helyszínen: „A szegények haldokolnak”. Hozzátették, hogy a következő a pápa lesz. Továbbá tiltakozók jelentek meg az Apostoli Nunciatúra (a Szentszék nagykövetsége) előtt.

Még mélyebb oka lehet a pápa elleni tiltakozásoknak az úgynevezett Karadima-ügy, amely az egyház jelentős tekintélyvesztéséhez járult hozzá Chilében. Fernando Karadima érseket többrendbeli pedofíliával és szexuális zaklatással vádolták meg Chilében, ám Francisco Errázuriz bíboros, majd utódja, Ricardo Ezzati 2003-tól kezdve mindent megtettek, hogy szőnyeg alá söpörjék az ügyet; a sértetteket igyekeztek rávenni, vonják vissza feljelentéseiket. Az eseményekre 2010-ben derült fény, és hatalmas botrány kerekedett. Karadima ellen büntetőeljárás indult, amelyben elmarasztalták. Megítélésén az is sokat rontott, hogy az érsek bújtatta a szélsőjobboldali Juan Luis Bulnest, akit a chilei vezérkari főnök 1970-es meggyilkolása miatt köröztek. Hiába hirdette ki a pápa, hogy semmilyen formában nem tűri meg a molesztálást, bántalmazást, szerencsétlenül vette ki magát, hogy pont Errázurizt és Ezzattit is bevette azok közé a vallási vezetők közé, akiket megbízott az egyház megreformálásával.

A pápa majdnem egyhetes látogatása hat várost érint majd Chilében és Peruban; az egyházfő 17-én ellátogat a főként bennszülöttek által lakott chilei Temucóba is. Az itt élő mapucse indiánok háromszáz éve szűnni nem akaró szabadságharcot folytatnak a spanyol gyarmatosítás, majd a chilei állam ellen, küzdelmük a mai napig gyakran vezet véres összecsapásokhoz. Ez Latin-Amerika legrégebben húzódó konfliktusa, amely még lezárásra vár. A mapucse vezetők azt remélik, hogy Ferenc miséje, majd az azt követő közös ebéd elősegíti céljaik előmozdítását, nyelvük és kultúrájuk elismerését, a föld tulajdonához való jogukat. Értelemszerűen ez nincs mindenki ínyére a chilei vezetők és lakosság körében, emiatt is lehet az ellenszenv.

Nem véletlen tehát, hogy minden oldalról feszültség előzte meg Ferenc pápa chilei látogatását, amely a jelek szerint korántsem egyszerű mérkőzés lesz, a hazai pálya előnyeivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.