Rasszizmussal vádolják az AfD-képviselőt

A politikus barbár, erőszakos hordának nevezte a muszlimokat, a kölni tömeges molesztálást idézve fel a Twitteren.

Garamvölgyi Flóra
2018. 01. 02. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél napra elérhetetlenné tették az AfD-s (Alternatíva Németországnak) képviselője, Beatrix von Storch Twitter-fiókját, miután felháborodott megjegyzésekkel reagált a német rendőrség újévi köszöntőjére. A rendőrség ugyanis nemcsak németül, hanem arabul is közzétette kedves, üdvözlő sorait. A képviselőnő ezen felháborodva a következő üzenetet osztotta meg követőivel: „Mi a franc történik ebben az országban? Miért tweetel a rendőrség hivatalos oldala arabul? A kedvében akarnak járni ennek a barbár, csoportos nemi erőszakot elkövető hordának?”

Tekintve, hogy a Twitter szabályzata tiltja a rasszista tartalmak közlését, Von Storch fiókját 12 órára blokkolták, a posztot pedig eltávolították. A radikális nézeteket képviselő AfD egyik vezetője, Alice Weidel azonban még idejében készített egy képernyőmentést párttársa posztjáról, és azzal az üzenettel osztotta meg Facebook-oldalán, hogy a német kormány túlságosan „engedékeny a késelő, fogdosó, erőszakos, tolvaj migránsokkal szemben”. Von Storch szintén megosztott egy képernyőmentést saját Facebook-oldalán, ugyanis ez a közösségi oldal is cenzúrázta a muszlimokra vonatkozó kijelentéseit, a 46 éves képviselő pedig az intézkedéssel kapcsolatos értesítéseit is hevesen kommentálta hivatalos oldalán.

Németországban különösen szigorúan tekintenek az internetes bűncselekményekre: a német parlament tavaly elfogadott egy törvényt az online gyűlöletbeszéd ellen. A pont idén január elsején hatályba lépett szabályozás értelmében Facebook, a Twitter vagy a Youtube akár 50 millió eurós (több mint 15 milliárd forint) büntetést is kaphat, amennyiben nem távolítja el oldaláról a gyűlöletkeltő tartalmakat. (A törvényt elég sok kritika érte amiatt, hogy így a felelősség főként a tartalommegosztó internetes szolgáltatókra hárul az elkövetők helyett.) A törvény különösen szigorú, összesen 24 órás határidőt szab a rágalmazónak vagy gyűlöletkeltőnek szánt anyagok közösségi oldalakról való eltávolítására. Néhány kevésbé egyértelmű esetre vonatkozóan a jogszabály hétnapos határidőt ad.

Von Storch egyébként arra az esetre alapozta a muszlimokra vonatkozó kijelentéseit, amikor két éve Kölnben és más német városokban több nőt is molesztáltak egy újévi ünnepség alatt. Az áldozatok többsége észak-afrikai vagy arab származású férfiként írta le támadóit. Országszerte 1200 feljelentés érkezett a hatóságokhoz, amiből 600 szexuális bűncselekmény a Németország nyugati részén fekvő nagyvárosban történt, 400 pedig Hamburgban – végül egy iraki és egy algériai származású férfit ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre. A 2017-es év végi mulatságra ezért Berlinben először létesítettek egy úgynevezett „biztonsági zónát”, kizárólag az eseményeken szexuális zaklatást elszenvedő nők számára. A zónában a német vöröskereszt válsághelyzetekre kiképzett segítői várták az esetleges áldozatokat. A mostani szilveszter alkalmával az óvintézkedések ellenére szintén több zaklatásos esetet jelentettek Németország-szerte, például a fővárosban, a Brandenburgi kapunál tartott rendezvény után, ahol tíz zaklatási üggyel kapcsolatban összesen hét embert vettek őrizetbe. Kölnben is történt néhány hasonló eset, ám a két évvel ezelőtti számokat már meg sem közelítették a mostaniak – összesen kilenc nő tett feljelentést a rendőrségen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.