Rodrigo Duterte: Lőjetek agyon, ha diktátorrá válnék!

A Fülöp-szigeteki elnök hétfőn utasította a hadsereget és a rendőrséget a nép és az alkotmány megvédésére.

MN
2018. 01. 22. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rodrigo Duterte kongresszusi támogatói az alkotmány megváltoztatására készülnek, és szövetségi rendszert vezetnének be. A módosítás következtében Duterte az után is hatalmon maradhatna, hogy mandátuma 2022-ben lejár. Ugyanakkor a Fülöp-szigeteki elnök hétfőn utasította a hadsereget és a rendőrséget, hogy lőjék agyon, ha diktátorrá válna, és mandátuma lejárta után is hatalmon akarna maradni, ahogy ellenfelei állítják.

„Ha tovább maradnék, és diktátorrá akarnék válni, lőjetek le, nem viccelek” – szólította fel a biztonsági erőket a szókimondásáról ismert államfő egy katonai támaszponton tett látogatása alkalmával. „A ti feladatotok, hogy megvédjétek az alkotmányt és a népet – szögezte le. – Emlékezzetek rá, ez a ti szent kötelességetek.”

Duterte az egyenlőtlenség felszámolására, a tartományok hatásköreinek megerősítésére és az ország sokszínűségének elismerésére hivatkozva szorgalmazza a föderatív államszerkezet bevezetését. Az elnök alsóházi hívei múlt héten megszavazták az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását az alaptörvény felülvizsgálatára. Emiatt jövőre elmaradnak a félidős választások, és automatikusan meghosszabbítják az összes megválasztott tisztségviselő mandátumát.

Az alkotmányos reformok megosztják a lakosságot és a politikai elitet. Ellenzői szerint a képviselők csak azért támogatják a módosítást, hogy tovább maradhassanak hivatalban, vagy ugyanebben támogatást nyújtsanak a népszerű Dutertének. A bírálók attól tartanak, hogy a lépés nyomán a Fülöp-szigetek újra diktatúrába süllyed. Duterte ellenfelei nem nézik jó szemmel tekintélyuralmi vonásait és lelkesedését Ferdinand Marcos néhai Fülöp-szigeteki diktátorért. November végén több mint kétezer kormányellenes tüntető tiltakozott Duterte rendszere ellen, ők úgy gondolják, az elnök fasiszta uralmat épít az országban.

Harry Roque elnöki szóvivő többször elmondta, hogy Duterte nem szeretné túllépni a mandátumában rögzített határidőt, és inkább korábban visszavonulna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.