Schulz: Ha a szociáldemokraták kormányra lépnek, jöhetnek a bevándorlók

Az SPD kongresszusán eldöntik, hogy elkezdjék-e a hivatalos koalíciós tárgyalást a CDU/CSU-val.

MN
2018. 01. 21. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs felső határ Németországban a menekültek befogadásában, ha a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ismét kormányra lép a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Martin Schulz, az SPD elnöke vasárnap Bonnban a párt rendkívüli kongresszusán, amelyen eldöntik, hogy elkezdjék-e a hivatalos koalíciós tárgyalást a CDU/CSU-val.

A közös kormányzásról folytatott előzetes egyeztetés eredményét összefoglaló megállapodásról „legendák” kezdtek terjedni, amelyekkel szemben az igazság az, hogy „a szociáldemokrata párttal semmi esetre sincs felső határ a menekültek számára” – emelte ki Martin Schulz.

Az egyeztetés legnehezebb témája a migráció volt, a megállapodás mégis egyértelmű kiállás a menedékjog, az alaptörvényben rögzített alapjogok és a genfi menekültügyi egyezmény mellett, és ha az SPD vállalja a kormányzati felelősséget, akkor Németország „visszatérhet a humanitárius nemzetközi jogon alapuló, emberséges menekültpolitikához” – mondta a pártelnök, aki a hivatalos koalíciós tárgyalás elkezdése mellett érvelt beszédében.

Martin Schulz azt is hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a megszorításokon alapuló politikának és a neoliberális szellemiségnek Európában, és ezt elérheti az SPD, ha ismét kormányra lép a CDU-val és a CSU szövetségével. A közös kormányzásról folytatott előzetes egyeztetés eredményeit összefoglaló megállapodás szakítás az eddigi német Európa-politikával, és kiállás az európai szolidaritás, a beruházások és a munkavállalói jogok erősítése mellett – emelte ki Martin Schulz.

Az SPD kormányra lépve elérheti, hogy a „közömbösség politikáját” felváltsa a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem, és elérhet egy európai „szociális paktumot” is, amely a többi között tartalmazza az „európai minimálbérek” bevezetését.

Fel lehet építeni az európai valutaalapot is, amely „a gyakorlatban valósítja meg a szolidaritást és nem megszorításokról prédikál” – mondta a pártelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.