Trump: „Én vagyok a legkevésbé rasszista ember”

Ez volt az első alkalom, hogy az elnök közvetlenül reagált az őt érő vádakra.

MTI
2018. 01. 15. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este kijelentette, hogy ő „a legkevésbé rasszista ember”, s egyúttal ismét nyitva hagyta az utat a fiatal illegális bevándorlókat a kitoloncolástól védő program előtt. Az elnök a floridai West Palm Beachen lévő golfklubjában fogadta vacsorán Kevin McCarthyt, a republikánusok képviselőházi csoportjának vezetőjét, s előtte beszélgetett röviden újságírókkal.

Az egyik riporter azt kérdezte tőle, hogy rasszista-e, mire Trump rávágta: „Nem! Nem vagyok rasszista. Én vagyok a legkevésbé rasszista ember, akit valaha is meginterjúvolhatott”. Ez volt az első alkalom, hogy az elnök közvetlenül reagált az őt érő vádakra, amelyek azután fogalmazódtak meg, hogy csütörtökön a bevándorlás reformjáról a Fehér Házban törvényhozókkal tartott egyeztetésen „pöcegödör országoknak” nevezte a Haitiból, Salvadorból és Afrikából érkező bevándorlók szülőföldjét. Richard Durbin demokrata párti szenátor tájékoztatta erről a The Washington Post című napilapot, amely csütörtökön este az internetes oldalán közölte.

Egy nappal később Trump közleményben cáfolta, hogy a vitatott szavak elhangzottak volna, vasárnap pedig a délelőtti televíziós politikai vitaműsorokban három republikánus politikus is az elnök mellé állt, a kiszivárogtató Durbin szenátort vádolva meg azzal, hogy elferdítette az elhangzottakat. West Palm Beachen Donald Trump azt is hangsúlyozta: „készen áll, akarja és képes is arra”, hogy megállapodást hozzon tető alá az úgynevezett DACA-program értelmében védettséget élvező fiatal illegális bevándorlók ügyében.

A DACA-programot 2015-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama rendeleti úton hívta életre, s az a célja, hogy megvédje a kitoloncolástól a kisgyermekként illegális bevándorló szüleikkel az Egyesült Államokba érkező, majd ott felnövő fiatalokat. 800 ezer, elsősorban közép- és dél-amerikai fiatalról van szó, akit az amerikai közéletben az álmodozók nemzedékének is neveznek. Trump tavaly bejelentette: 2018 márciusáig ad időt a kongresszusnak arra, hogy átfogó bevándorlási reformot dolgozzon ki, s rendezze a program által védettek helyzetét is. Ha nem sikerül határidőre kidolgozni az átfogó reformot, akkor – fogalmazott Trump – megszünteti a DACA-t.

Vasárnap reggel az elnök még azt írta mikroblogbejegyzésében, hogy a DACA „valószínűleg halott”, mert meglátása szerint a demokraták nem akarnak érdemben tárgyalni róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.