Tüntetés miatt hercegeket tartóztattak le Szaúd-Arábiában

Egy rendelet megtiltotta, hogy a kormány állja az uralkodócsalád tagjainak víz- és áramszámláját.

MN
2018. 01. 06. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaúdi királyi gárda őrizetbe vett tizenegy herceget, amiért Rijádban a királyi palota előtt tüntetett, és nem volt hajlandó elhagyni a helyszínt – írja az MTI a Szabak című rijádi internetes újság alapján.

A Szabak forrásai szerint a hercegek Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király azon rendelete ellen tiltakoztak, amely megtiltotta, hogy a kormány állja az uralkodócsalád tagjainak áram- és vízszámláját, továbbá kárpótlást követeltek egy gyilkosság miatt elítélt és tavaly kivégzett herceg haláláért.

A konzervatív arab országban az utóbbi hónapokban kezdeményezett reformok részeként a szaúdi vezetés többször is hangsúlyozta, hogy a törvény előtt minden állampolgár egyenlő. Az új helyzetet nyilvánvalóvá tette, amikor a szaúdi biztonsági erők november elején a királyi családhoz tartozó tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és harminc volt minisztert vettek őrizetbe a Mohamed bin Szalmán trónörökös vezetésével frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására pénzügyi bűncselekmények és hatalommal való visszaélés vádjával.

A kampányban a szaúdi hatóságok több mint 300 embert hallgattak ki.

Mint azt Mohamed bin Szalmán trónörökös a The New York Times című amerikai lapnak adott interjúban kijelentette, a gyanúsítottak 95 százaléka beleegyezett abba, hogy a büntetőeljárás elkerüléséért cserébe vagyonából kártérítést fizessen a korrupcióval az államnak okozott károkért, amelyek az elmúlt években a 100 milliárd dollárt (több mint 25 ezer milliárd forintot) is elérhették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.