Új normák kerültek be a kisebbségek nyelvi chartájába

Németh Zsolt azt is elmondta, Magyarország mikor fogja támogatni az ukrán EU-integrációt.

MTI
2018. 01. 25. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regionális és kisebbségi nyelvek védelmével és támogatásával foglalkozó Európa tanácsi (ET-) jelentés elfogadása mérföldkő az európai kisebbségi jogvédelem területén – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek csütörtökön Strasbourgból telefonon adott nyilatkozatában.

Németh Zsolt elmondta, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülésszakán különös hangsúllyal szerepelt a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete.

A Hoffmann Rózsa KDNP-s országgyűlési képviselő által bemutatott, kedden elfogadott jelentés további normákat vezet be a kisebbségek védelme érdekében, amelyek a remények szerint az Európa Tanács által 1992-ben elfogadott Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának részévé válnak.

A nyelvi charta kisebbségi jogvédelmi eszközként – amely elmúlt 25 éves fennállása alatt is nagymértékben segítette a külhoni magyarok nyelvi jogainak érvényesülését – további fontos előrelépés lehet a kisebbségi nyelvhasználat elősegítésében, egyebek mellett a sűrűn lakott magyar terülteken a helyi második hivatalos nyelv bevezetése által. A fideszes politikus elmondta, hogy a tanácskozáson Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke tájékoztatást adott arról, hogy az új ukrán oktatási törvényen túlmenően egy úgynevezett etnopolitikai stratégia elfogadását tervezi Kijev, amely újabb aggodalmakat kelt a kárpátaljai magyarságban.

Ezzel kapcsolatban Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács főtitkára arról biztosította a magyar küldöttség tagjait, hogy a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő szervezet támogatja Magyarországot a velencei bizottság ajánlásainak végrehajtása tekintetében. Hangsúlyt helyeznek az ukrán oktatási törvény módosításainak átvezetésére, valamint támogatják a mielőbbi és közvetlen párbeszéd megkezdését az ukrán kormány és a kárpátaljai magyarság között.

Mindezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy Magyarország feloldja az Ukrajna európai integrációja elé kényszerűségből emelt gátjait – húzta alá Németh Zsolt.

Tájékoztatása szerint a közgyűlés ülésén az Európa Tanács esélyegyenlőségért és megkülönböztetésmentességért felelős bizottságának elnökévé választották Kovács Elvirát. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, a szerb parlament képviselője az ET-bizottsági elnöki pozíciót 2018-ban és 2019-ben tölti be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.