Viszlát indiánok: a politikai korrektség már a sporttörténelmet is felfalja

A Cleveland Indians még csak a címerét kényszerült feladni. Van olyan is, amelyik már a csapatnevét is megváltoztatta.

Földi Bence
2018. 01. 31. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban újabb nagy múltú sportegyesület volt kénytelen fejet hajtani a politikai korrektség előtt. A Cleveland Indians baseballcsapat az amerikai baseball-liga (MLB) nyomására úgy döntött, a 2019-es szezontól kezdődően nem fogja használni mezein a címerét, amelyen egy Wahoo-nak nevezett törzsfőnök látható. Indoklásuk szerint a népszerű szimbólum „nem alkalmas arra, hogy a pályán is használják”. Hozzá kell tenni, hogy a klub boltjaiban továbbra is kaphatóak lesznek a logóval ellátott emléktárgyak. A kritikusok azt is bírálták, hogy nem teljes körű a szimbólum eltörlése, illetve azt is, hogy nem azonnali hatályú.

Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben újra és újra fellángol a vita, hogy mi legyen az olyan sportcsapatokkal, amelyeknek neve, címere vagy kabalája őslakosoktól ered. A kérdés azért vált ki nagyobb vitákat, mert sok esetben jó pár évtizeddel korábbi szimbólumokról van szó, amelyek megalkotásakor még teljesen más volt a közbeszéd állapota, a politikai korrektség nem volt divat és elvárás. Gondot okoz az is a vitában, hogy sok sportegyesület pont az őslakosok iránti tiszteletből választotta az adott jelképet. A Cleveland Indians például egy clevelandi, penobscot indián származású baseballjátékos, Louis Sockalexis tiszteletére választotta nevét – a sportoló 1897 és 1899 között több clevelandi egyesületben is játszott.

Az őslakosszimbólumok miatt kritizált egyesületek között másik MLB-ben játszó baseballcsapat is van, az Atlanta Braves, ám a leghíresebb példa a Washington Redskins amerikaifutball-csapaté. A 2010-es években rendre támadták és támadják azért, mert nevében az amerikai telepesek által az indiánokra használt, sértő „rézbőrű” kifejezés szerepel. Ám mivel sem az amerikaifutball-liga (NFL), sem a csapatvezetés nem szándékozik tenni az ügyben, a kritikusok süket fülekre találnak. Pedig 2013-ban még Barack Obama akkori amerikai elnök is nyilatkozatra kényszerült az ügyben, ezt mondta: „Ha én lennék a csapat tulajdonosa, tudatában a klub nevével – amelyet emberek jó nagy csoportja kifogásol –, annak ellenére is elgondolkodnék a cserén, hogy tudom, történelme van a klubnak ezzel a névvel.” Ismert a Chicago Blackhawks hokicsapat példája is, amelyet csak azért nem ér annyi kritika, mert igyekszik az őslakosokról szóló ismeretterjesztéssel tudtára adni az indiánoknak és emberi jogi aktivistáknak, hogy büszkén, tiszteletből viseli a nevet.

A 2010-es években azonban több észak-amerikai egyesületre is akkora nyomás nehezedett e körökből, hogy névváltásra kényszerült. 2012-ben a Kinston Indians alsóbb osztálybeli baseballcsapat váltott Carolina Mudcats névre, kabalaállatuk a Mississippiben honos harcsa lett. 2013-ban – egy évvel alapítása után – az Ottawa Tomahawks kosárlabdacsapat kényszerült névváltásra, SkyHawksként (egy könnyű amerikai repülőgépfajtát hívtak így) folytatták. Egy kanadai baseballcsapat, a Swift Current Indians 2016-ban döntötte el, hogy a kritikák miatt nevük végén egy évvel később kicserélik az indiánokat 57’s-re, mert 2017-ben lett 57 éves az egyesület. A korábban említett Atlanta Braves fiókcsapata, Gwinnett Braves annak ellenére dobta el tavaly a nevét, hogy az atlantaiak ezt még nem tették meg – ma Gwinnett Stripersként (csíkos sügér) ismertek. A sor feltehetően nem ér véget és egyre gyakrabban találkozhatunk majd olyan hírekkel, amelyek efféle szimbólumcserékről szólnak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.