Washington 65 millió dollárt visszatart a palesztinoknak szánt segélyből

A külügyminisztérium szóvivője szerint ezzel „senkit sem akarnak büntetni”.

MTI
2018. 01. 16. 21:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormány 65 millió dollárt visszatart a palesztinoknak szánt segély összegéből, s ezzel kevesebb mint a felére csökkenti hozzájárulását az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) költségvetéséhez. A döntést Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője jelentette be kedden. Indoklása szerint ezzel „senkit sem akarnak büntetni”, de az Egyesült Államok reformokat szeretne látni az ENSZ palesztinokat segítő segélyszervezeténél. A szóvivő megismételte Donald Trump amerikai elnök korábbi álláspontját, miszerint Washington úgy véli, hogy többet fizet a kelleténél, s egyúttal felszólított más országokat a nagyobb arányú támogatásra.

Az Egyesült Államok a világszervezet palesztinokat segítő szervezete, az UNRWA (az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatala a Közel-keleti Palesztin Menekülteknek) révén folyósítja a segély összegét. Az ENSZ-szervezet évtizedek óta több mint ötmillió regisztrált palesztin menekültet segít a megszállt palesztin területeken és a környező országokban, például Jordániában és Libanonban. A segély összegét élelmiszerre, oktatásra, egészségügyi ellátásra és foglalkoztatásra költik.

Washington eddig évi 125 millió dollárral járult hozzá az ENSZ-szervezet munkájához, s most ennek több mint a felét tartja vissza, a külügyi szóvivő megfogalmazásában „további megfontolásig”. António Guterres, az ENSZ főtitkára Heather Nauert bejelentése után New Yorkban, a világszervezet székházában újságíróknak azt mondta: nem tudott a segély összegének megnyirbálásáról, de korábban is „nagyon aggódott”, hogy ez megtörténhet.

Donald Trump január elején jelentette be, hogy tervezi az amerikai hozzájárulás megvonását a UNRWA-től. Az elnök akkor a teljes összeg megvonását ígérte, s egyik Twitter-bejegyzésében azt állította, hogy az Egyesült Államok a palesztinoknak „évente több száz millió dollárt adományozott, és cserében megbecsülést vagy tiszteletet sem kapott”. A palesztinokra utalva hozzátette: „még csak tárgyalni sem akarnak a hosszú távú békemegállapodásról Izraellel”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.