Washington több fronton is fél a kínai kémkedéstől

A CIA igazgatója szerint a társadalom több szférájába is beépültek. A Huawei kiszorításában szövetségesre lelt az amerikai állam az ipari szereplőkben.

Buzna Viktor
2018. 01. 30. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai származású bevándorlók nem csak az Egyesült Államokban, de Európában is amerikai titkok után kémkednek – egyebek mellett erről beszélt a BBC-nek adott interjúban Mike Pompeo, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének igazgatója. A CIA vezetője szerint a kínai hírszerzés egyre nagyobb erőforrásokat fordít az Egyesült Államokat célzó tevékenységre, mára az amerikai társadalom egyre több szegmensében kezdett el hálózatokat kiépíteni. – Ezek az emberek ott vannak az iskoláinkban, az egészségügyi rendszerükben és az amerikai vállalati szférában is – mondta Pompeo. A CIA vezetője szerint jobb munkát kell végezniük a kínai törekvések visszaszorítására, ami – a kémfőnök szerint – a kibertámadásokban is egyre aktívabban képet ölt. – Nagyon jól képzett, tehetséges kínaiak foglalkoznak a kibertámadásokkal, ami az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött – tette hozzá Pompeo.

A kínai hírszerzés sikereiről árulkodik, hogy még magába a CIA-ba is beépültek. Január elején tartóztatták le Jerry Chun Shing Lee korábbi amerikai hírszerzőtisztet, aki a gyanú szerint a CIA Kínában működő kémhálózatát buktatta le. 2010 után körülbelül két tucat, az Egyesült Államoknak dolgozó informátort öltek meg vagy börtönöztek be, miután a kínai elhárításnak Lee segítségével sikerült őket azonosítani.

A CIA-t a 20. század hidegháborúja óta nem érte ekkora veszteség, Kína ráadásul nem csak a titkosszolgálati játszmák terén jelent nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára. Washingtoni képviselők sikerrel verik vissza a kínai infokommunikációs cég, a Huawei arra irányuló törekvését, hogy részt vegyen az új generációs internethálózat, az 5G technológia kiépítésében úttörő szerepet vállalhassanak. Bár az 5G hálózatot nemzetbiztonsági okokból féltik az amerikai politikusok a kínai technológiától, az ügynek vélhetően a gazdasági vetülete fontosabb. A tervek szerint az 5G hálózatát idén elsőként kiépítő amerikai cég, az AT&T a Huawei hálózat-kompatibilis mobiltelefonját, a Magyarországon is beszerezhető Mate 10 Prót árusította volna az amerikai piacon, ezáltal a kínai cég az infrastruktúra sztenderdjeit is befolyásolhatta volna. Két republikánus képviselő azonban egy jogszabály segítségével kiszorította a Huaweit a piacról egy másik kínai mobilgyártó céggel, a ZTE-vel együtt. A kínai csúcsmobilok persze így is kaphatóak lesznek, az AT&T azonban elállt a közvetlen értékesítésüktől.

Az Axious amerikai hírportál birtokába került dokumentumok szerint azonban Washington nem áll meg a kínai mobilok piaci visszaszorításánál, az 5G hálózatok kiépítését részben állami feladatként képzelik el. Az 1950-es években lezajlott, nemzeti útinfrastruktúra beruházáshoz hasonló internethálózat-kiépítés persze súlyosan piactorzító hatású lehet, amiért a kongresszusban és a gazdasági szférában is többen felemelték a hangjukat.

A politikai motiváció mögött bizonyára amerikai infokommunikációs cégek lobbitevékenysége is meghúzódik, a Huaweijel szembeni bizalmatlanságnak ráadásul egy korábbi fiaskó alapot adhat. 2003-ban az amerikai Cisco Systems azzal vádolta meg kínai riválisát, hogy információt lopott el tőle. Az ügyben vizsgálat indult, s a Huawei azóta sem tudta helyreállítani megítélését az amerikai közvéleményben. A kínai cég ugyanakkor hangsúlyozza: a Huawei Technologies-zal szemben se az amerikai kormányzati szervek, se amerikai vállalatok vagy magánszemélyek soha nem tudtak semmilyen bizonyítékot felmutatni. A Huawei Technologies kommunikációs osztálya arra is felhívta lapunk figyelmét, hogy a korábban említett, 2003-as Cisco ügy peren kívüli egyezséggel lezárult, miután egyik fél sem tudta az álláspontját kellő mértékben alátámasztani. – Cégünkkel szembeni bizalmatlanságnak nincs semmilyen alapja – hangsúlyozza a Huawei Technologies.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.