A CDU kongresszusa elfogadta a koalíciós szerződést

A küldöttek a feltörekvő jobboldali pártot, az AfD-t bírálták.

MTI
2018. 02. 26. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) rendkívüli kongresszusa hétfőn Berlinben a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Németországi Szociáldemokrata Párttal (SPD) kötött koalíciós szerződést. A 975 küldött 27 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a koalíciós szerződést.

A felszólalók többsége a CSU-val és az SPD-vel 2013-ban kezdett kormányzás folytatása mellett állt ki, Angela Merkel pártelnök-kancellár pedig igen kevés bírálatot kapott.

A legtöbben inkább az új jobboldali vetélytársat, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű új szövetségi parlamenti pártot kritizálták. Köztük volt a Merkel-féle középutas, a baloldal felé nyitó irányvonal legfőbb párton belüli bírálójaként számon tartott Jens Spahn is, aki hangoztatta, hogy a CDU-nak semmi köze az emberek félelmeire és a rasszizmusra építő politikát folytató AfD-hez, és azért kell dolgoznia, hogy a következő választáson kiessen a Bundestagból, és „feleslegessé váljék”.

Mint mondta, nem szabad hozzászokni a jobboldali populizmushoz, és nem szabad megengedni, hogy a CDU/CSU-tól jobbra tartós tényezővé erősödjék egy politikai erő. Ehhez a CDU politikájában is változásra van szükség, meg kell hallani azoknak a polgároknak a hangját is, akik erősebb közbiztonságra és „kulturális biztonságra” vágynak.

A kongresszuson történelmi csúcsot jelentő, 98,87 százalékos támogatottsággal megválasztották főtitkárnak Annegret Kramp-Karrenbauer eddigi saar-vidéki miniszterelnököt. A főtitkárválasztáson 794 küldött szavazott, és 785-en voksoltak az egyedüli jelöltként induló politikusra, akit pártot 18. éve vezető Angela Merkel bizalmasaként és „utódjelöltjeként” tartanak számon.

Az előző rekordot a Bundestag-frakció jelenlegi vezetője, Volker Kauder állította be, akit 2005-ben 97,8 százalékos támogatottsággal választottak meg főtitkárnak.

Annegret Kramp-Karrenbauer a terveit felvázoló beszédében kiemelte, hogy a CDU hozzálát új alapprogramjának kidolgozásához, és ebben a munkában a \"keresztény emberkép\" lesz a legfőbb vezérlő elv.

Olyan programot kell kidolgozni, amely táplálkozik a párt mindhárom szellemi \"gyökeréből\", a keresztényszociális gondolatkörből, a konzervativizmusból és a liberalizmusból - tette hozzá.

Németországnak erős néppártokra van szüksége, és nem mozgalmakra, amelyeket politikai tartalom híján csak a vezető népszerűsége tart össze - utalt a német pártszerkezet francia mintájú átalakulásának lehetőségére.

Annegret Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy „a jövő az érdekes pártoké, a CDU pedig egy érdekes párt”, amely vitákon keresztül küzd a jövőért és a közösség előtt álló kihívások megválaszolásának legjobb módozataiért, és „ebbe a kritika is belefér”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.