A Daimler autógyár is manipulálhatta az emissziós értékeket

A Daimler alkalmazottai a Volkswagen botránya előtt sejtették, hogy motorjaik nem mennek át a teszteken.

MTI
2018. 02. 18. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Bild lap vasárnapi számának beszámolója szerint a Daimler autógyárra is kiterjedhet az Egyesült Államokban a károsanyag-kibocsátási előírásokat kijátszó motorvezérlő szoftverek miatt indított eljárás. A lap által idézett amerikai vizsgálati eredmények arról tanúskodnak, hogy számos olyan szoftverfunkciót fedeztek fel a Daimler modelljeiben, amelyek teszteléskor a megkövetelt szintre állítják be az emissziós értékeket, a közúti forgalomban azonban, üzemszerű használat során viszont már nem. A Mercedes–Benz modelljei nitrogén-oxid-kibocsátása állítólag tízszerese a megengedettnek közúton.

Egy bizonyos „bit 15” funkció például 26 kilométer megtétele után leállítja a kipufogógázok tisztítását. A „slipguard” funkció pedig a sebesség és a gyorsulási értékek alapján állapítja meg, mikor van az autó tesztpadon és mikor forgalomban.

A Bild cikkében az is áll, hogy a Daimler alkalmazottai körében jóval a Volkswagen dízelbotrányának 2015-ös kitörése előtt élt az aggodalom, hogy motorjaik esetleg nem mennek át az amerikai környezetvédelmi teszteken. A Daimler fejlesztőmérnökei ugyanis – értesült róla a lap – elektronikus levelekben fejezték ki aggályukat a szoftverfunkciók alkalmazásának jogszerűsége miatt.

A Daimler szóvivője a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva az ügyről csak annyit volt hajlandó elmondani a Bildnek, hogy már két éve együttműködnek az amerikai hatóságokkal. „A hatóságok minden vonatkozó dokumentumot ismernek és az ügyben vádemelésre nem került sor” – fogalmazott az autógyár képviselője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.