A fegyvertartás körül forog az amerikai politika

A floridai iskolai gyilkosságok után ismét felvetődött a szigorítás kérdése, ám még mindig a többség ellenállásába ütközik.

Garamvölgyi Flóra
2018. 02. 15. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A floridai iskolai mészárlás után újra felmerült, hogy a kongresszus szigorítson a fegyvertartási szabályokon. De úgy tűnik, annak ellenére nem sietik el a döntést, hogy ez már a negyedik ilyen eset volt az évben. Ennek elsődleges oka, hogy az amerikai közvélemény jelentősen megnehezíti a törvénymódosítást.

Az amerikai állampolgárok nagy részének még mindig az a véleménye, hogy a lőfegyver az egyik legfőbb eszköz, amivel megvédhetik magukat támadás esetén, ez pedig igenis fontos a biztonságukhoz. A helyzet viszont az, hogy az elmúlt évek során jóval több olyan eset történt az Egyesült Államokban, amikor értelmetlen öldöklésre használták a könnyen beszerezhető pisztolyokat, mint amikor valaki megvédte magát.

A fegyvertartással kapcsolatos vitákon főként a demokraták érvelnek azzal, hogy az emberek 90 százaléka igenis támogatná, hogy szigorúbban ellenőrizzék azt a személyt, aki lőfegyvert akar vásárolni. Ez az elnagyolt arány azonban nem egészen reprezentálja a valóságot az amerikaik fegyverpolitikával kapcsolatos nézeteire vonatkozólag. Ezért a republikánusoknak – akik rendszeresen ellene szavaznak a fenti felvetésnek – semmi okuk változtatni az általuk eddig hangoztatott érveken. Egy 2017-es részletes felmérés alapján, amelynek során

háromszor is megkérdezték a választópolgárokat a fegyvertartásról, a republikánusok álláspontját 1 százalékkal többen támogatták, mint a demokratákét.

A közvélemény-kutatások vonalán továbbhaladva, a Pew Research Center tengerentúli statisztikáit is érdemes megvizsgálni. A különböző témákból, mint az abortusz, az azonos neműek házassága, vagy a fegyvertartás, az utóbbinál találni a legszélsőségesebb véleményeket a tengerentúliak körében. Ezen belül is a republikánus szavazók 79 százaléka, illetve a demokrata tábor 20 százaléka támogatta a fegyvertartás jogát a limitált fegyverhozzáféréssel szemben.

Ezek az eredmények pedig a tavalyelőtti választásokon is igencsak meglátszódtak,

Donald Trump győzelménél is jelentős szerepe volt a kérdésnek, sőt: alig néhány téma előzte meg a fontossági sorrendben.

Beszédes a statisztika is, miszerint az amerikai elnök Vermont államot kivéve minden olyan háztartásból szerzett szavazatokat, ahol tartottak fegyvert.

Az amerikai szavazóknak – a Gallup tavalyi felmérése alapján is – különösen fontos, sőt az egyik legfontosabb szempont, hogy az általuk választott jelölt ugyanazokat a nézeteket vallja a fegyvertartást illetően. Azoknak, akik már eleve rendelkeznek valamilyen lőfegyverrel, a 30 százaléka érzi úgy, hogy csak olyan politikusra tudnának szavazni, aki ugyanúgy vélekedik a fegyvertartásról mint ők. Míg azok, akik nem tartanak fegyvert, csupán 20 százalékban voksoltak erre a lehetőségre.

Tehát, még

ha a republikánusok közül néhányan hajlanának is arra, hogy szigorítsanak a fegyverkezésen, olyan hatalmas a nyomás rajtuk a szavazóik részéről, hogy nem valószínű, hogy hangot adnának e gondolatnak a közeljövőben.

Annak ellenére sem, hogy a fegyvertartás szabályozására minden egyes tömegtámadás után nő az igény, hiszen amint eltelik egy kis idő a tragédia után, a számok szépen lassan visszaállnak a kiindulópontra. A választópolgárok részéről érződő nyomás mellett a másik fontos tényező a fegyverlobbi, amely már évek óta sakkban tartja Amerikát, így hiába is volt demokrata elnök, a szabályokon nem szigorítottak. A lobbi ereje ugyanis erősebb mindenféle politikai pártállásnál, így ha esetleg a fenti közvélemény-kutatások az évek múlásával más számokat is mutatnának, nem valószínű, hogy bármilyen jelentős változás is történik majd az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.