A vörös rezsim „arany korszaka”: faliszőnyeg Ceausescuékkal félmillióért

Évtizedekkel elteltével is keresettek a kommunizmushoz és a diktátorhoz köthető relikviák Romániában.

2018. 02. 12. 11:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diktátor házaspárt ábrázoló gobelin félmillió forintnak megfelelő összegért? Miért ne? Közel három évtizeddel a kommunizmus bukása után is számottevő érdeklődés mutatkozik Romániában a vörös rezsimhez köthető tárgyi emlékek iránt, és ugyanez elmondható Nicolae Ceausescu diktátor és felesége személyes holmijairól.

A bukaresti Artmark aukciósház gyakorta bocsát árverésre a Ceausescu-korszakból származó relikviákat, legutóbb január 26-a, a conducator születésének századik évfordulója alkalmából dobott piacra egy egész gyűjteményre valót. Sokat elárul az 1989-es rendszerváltással lezárult, közel fél évszázadot felölelő kommunizmus iránti nosztalgiáról, hogy az Aranykorszak – a korabeli propaganda így nevezte Ceausescu huszonnégy éves uralkodásának időszakát – nevet viselő netes árverésen összesen

közel harmincezer eurós kikiáltási áron felkínált portékák hatvan százaléka gazdára talált.

Sokan el sem hinnék, mi mindenért hajlandók pénzt adni az emberek. Elkapkodták a nemzetiszín szegéllyel díszített úttörőnyakkendőket, a korabeli plakátokat, a háztartási eszközöket, sőt az ugyancsak korabeli, felbontatlan cigarettacsomagot és tekercs vécépapírt – ami sokszor hiánycikk volt azokban az időkben, pedig az ateista hatalom utasítására még bezúzott Bibliákból is előállították.

A romániai minimálbérnél enyhén magasabb áron, négyszázötven euróért kelt el a román munkásosztályt a szakszervezetek szervezte kirándulásokra csalogató, mosolygós túrázókat ábrázoló óriásplakát, s több száz eurót értek a diktátor félanalfabéta feleségét, Elena Ceausescut lóháton, illetve fürdőnadrágban ábrázoló, fekete-fehér fotók is. Ugyancsak borsos áron,

darabonként háromszáz euróért keltek el a „Kárpátok géniuszát” Fidel Castro kubai vezetővel megörökítő fényképek.

Óriási sikert arattak a diktátorpár személyes holmijai, az általuk kapott ajándékokon, kitüntetéseken kívül mindenekelőtt a ruházati cikkek. A vadászszenvedélyéről is ismert pártfőtitkár bundás vadászsapkája négyszázötven, zöld színű, kaucsuk vadászcsizmája, illetve ruhája egyaránt hétszáz euróért lelt gazdára. Népszerűnek bizonyultak Elena kiegészítői is: nyolcvan euróról induló gyapjúkalapja tízszeres áron kelt el, és hatszáz eurót adtak magas sarkú cipőjéért. Az árverés legfelkapottabb darabjainak egyébként a faliszőnyegek bizonyultak.

Egyenként ezerhatszáz euróért vásárolták meg a Ceausescu házaspárt a diktátor szüleivel ábrázoló gobelint, a pártfőtitkárt a bukaresti nagy nemzetgyűlés ülésén megjelenítő faldíszítő kárpitot, továbbá a vezért a nép hőseként beállító gyapjúszőnyeget.

A bukaresti aukciósház tavaly is rendezett nagy sikerű árverést, amelyen a kikiáltási ár mintegy háromszorosáért, csaknem harmincháromezer euróért sikerült értékesíteni Ceausescu egy 1933-ban gyártott Holland & Holland márkájú vadászpuskáját. Az arannyal díszített fegyverrel a diktátor 1989 decemberében vadászott utoljára, tíz nappal azelőtt, hogy rögtönítélő bíróság döntése alapján őt és feleségét kivégzőosztag elé állították karácsonykor. A korábbi árveréseken olyan tárgyakat is értékesítettek a hagyatékból, mint a vezér személyére szabott terepjárók, elkapkodták még a pizsamáit is, az eladatlan javakat pedig egy idősotthonnak adományozták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.