Az atomfegyver-mentesítést várja a Korea-közi találkozók után a Fehér Ház

A dél-koreai elnök fogadta a téli olimpia záróünnepségére érkezett phenjani küldöttséget.

MTI
2018. 02. 25. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez kell elvezetnie bármilyen Észak-Koreával folytatandó párbeszédnek – közölte a Fehér Ház arra reagálva, hogy Phenjan hajlandóságát fejezte ki az Egyesült Államokkal való tárgyalásra, amikor Mun Dzsein dél-koreai államfő vasárnap Phjongcshangban fogadta a téli olimpia záróünnepségére érkezett magas rangú észak-koreai politikai küldöttség tagjait.

„Az Egyesült Államok, Dél-Korea és a nemzetközi közösség egyetért abban, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése kell legyen az eredménye bármely Észak-Koreával folytatandó párbeszédnek. Az Észak-Koreára gyakorolt maximális nyomásnak folytatódnia kell addig, amíg Phenjan nem mond le az atomfegyverről” – olvasható a közleményben.

A Trump-kormányzat elkötelezett marad a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan atomfegyver-mentesítése mellett – közölte Sarah Huckabee Sanders szóvivő. „Meg fogjuk vizsgálni, valódi-e Phenjan ma jelzett szándéka arról, hogy párbeszédet akar folytatni” – tette hozzá.

Mun Dzsein dél-koreai államfő találkozója az észak-koreai küldöttséggel egy óra hosszat tartott. A nyolctagú delegációt Kim Jongcshol, a Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnöke, a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottja vezette.

Az eseményről a szöuli sajtó adott hírt az elnöki hivatalra hivatkozva. A tájékoztatásból kiderült, hogy találkozón Kim Jongcshol azt mondta: Észak-Korea kész tárgyalni az Egyesült Államokkal. Ezzel kapcsolatban Mun Dzsein elnök hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti párbeszédet „minél hamarabb meg kellene tartani”.

Az észak-koreai küldöttség egyetértett vele abban, hogy „az Észak és Dél közötti kapcsolatokat párhuzamosan kell javítani az amerikai–észak-koreai kapcsolatokkal”.

Mun üdvözölte a két Korea közötti közeledést, és hangsúlyozta a kétoldalú kapcsolatok további javításának szükségességét. Az észak-koreai küldöttség közölte, hogy Kim Dzsongun elnök szintén elkötelezett a párbeszéd folytatása mellett.

Két év szünet után Szöul és Phenjan a múlt hónapban újította fel a kétoldalú tárgyalásokat, hogy megvitassák Észak-Korea részvételét a phjongcshangi téli olimpiai játékokon. Vasárnap a dél-koreai államfő másodszor találkozott magas rangú észak-koreai illetékesekkel két héten belül.

A vasárnapi, szöuli újabb Korea-közi találkozó előtt Phenjan azzal vádolta meg az amerikai kormányzatot, hogy az Észak-Korea ellen bevezetett legutóbbi, a korábbiaknál szigorúbb gazdasági szankciókkal fokozza a háborús válság szintjét, történt ez annak ellenére, hogy az olimpia okán Korea-közi párbeszéd kezdődött. A kommunista ország szerint az Egyesült Államok a büntetőintézkedésekkel konfrontációt provokál a Koreai-félszigeten.

Észak-Korea azt is nehezményezte, hogy a phjongcshangi záróünnepségre igyekvő küldöttségüket a határon dél-koreai tiltakozók fogadták.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség vasárnap ugyanakkor, a külügyi minisztérium közleményét idézve, azt írta, hogy „az ország szeretett vezetőjének, Kim Dzsongunnak a béke és az együttműködés iránti elkötelezettsége révén megvalósult a régóta óhajtott Korea-közi párbeszéd, a két Korea együttműködése eredményeképpen sikeresen lezajlott a téli olimpia. A történtek ellenére az Egyesült Államok az olimpiai játékok előestéjén ámokfutásba kezdett, hogy gazdasági szankcióival újabb konfrontáció és háború árnyékát vesse a Koreai-félszigetre” – fogalmazott a phenjani külügyi tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.