Az Európai Unió megszigorította az Észak-Koreával szembeni szankciókat

A vagyonzárolást és beutazási korlátozást magukban foglaló szankciók 134 magán- és 63 jogi személyt érintenek.

MTI
2018. 02. 26. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább szigorította az Észak-Koreával szemben elrendelt szankcióit hétfőn az Európai Unió, eleget téve az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) decemberi határozatában foglaltaknak, amelyekkel a világszervezet az ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre reagált.

A korlátozások értelmében lényegesen csökkenteni kell a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját, valamint kiviteli tilalom alá kerültek a szállítójárművek és az ipari gépek is. Tilos lesz emellett élelmiszeripari, mezőgazdasági és elektronikai termékeket, valamint például fát importálni Észak-Koreából. Az észak-koreai vendégmunkásokat pedig két éven belül haza kell küldeni külföldről – tájékoztatott az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács.

A vagyonzárolást és beutazási korlátozást magukban foglaló uniós szankciók 134 magán- és 63 jogi személyt érintenek. Közleményében az Európai Unió ismételten arra szólította fel Phenjant, hogy kezdjen tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel, hagyjon fel a provokációval, továbbá igazolhatóan, visszafordíthatatlanul és teljes körűen szüntesse be atomprogramját és a ballisztikus rakétakísérleteket. Mint írták, Észak-Korea cselekedetei sértik az ENSZ határozatait és súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra.

Az Európai Unió 2006 végén rendelt el szankciókat az ázsiai ország ellen, ezek a különböző tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programokat hivatottak akadályozni. Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben egy kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.

Dél-koreai elnök: Washingtonnak enyhítenie kellene a Phenjannal folytatandó párbeszéd feltételein

Mun Dzse In dél-koreai elnök szerint az Egyesült Államoknak enyhítenie kellene az Észak-Koreával folytatandó párbeszédének feltételein – idézte hétfőn a dél-koreai államfőt hivatala az MTI beszámolója szerint. 

A dél-koreai államfő ezt Liu Jen-tung kínai miniszterelnök-helyettessel tartott találkozóján jelentette ki. Mun Észak-Koreától pedig hajlandóságot várna a nukleáris leszerelésre. 

A dél-koreai elnök megismételte, hogy hajlandó lenne közvetíteni az Egyesült Államok és Észak-Korea között a Koreai-félszigeten kialakult nukleáris válság megoldása érdekében.

Egy dél-koreai kormányzati forrás szerint a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségére vasárnap érkezett magas rangú észak-koreai delegáció vezetője, Kim Jong Csol hétfőn ismét jelezte, hogy Észak-Korea hajlandó lenne a párbeszédre az Egyesült Államokkal. „Az ajtó a párbeszédre az Egyesült Államokkal nyitva áll” – idézte a forrás az Észak-Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnökét és a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottját, aki ezt a dél-koreai elnök legfőbb nemzetbiztonsági tanácsadójával tartott megbeszélésén közölte.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségére érkezett magas rangú észak-koreai delegációval tartott találkozóján Mun javaslatot tett a nukleáris leszerelést előirányzó konkrét ütemterv kidolgozására. A delegáció nem adott konkrét választ a javaslatra a Yonhap szerint.

Arra, hogy Észak-Korea hajlandóságát fejezte ki az Egyesült Államokkal való tárgyalásra, a Fehér Ház vasárnap úgy reagált: az Észak-Koreával folytatandó bármilyen párbeszédnek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez kell elvezetnie. „Az Észak-Koreára gyakorolt lehető legnagyobb mértékű nyomásnak folytatódnia kell addig, amíg Phenjan nem mond le az atomfegyverről” – áll a közleményben.

Az Észak-Koreára gyakorolt maximális nyomás mellett érvel Japán is. Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára ezzel összefüggésben hétfőn kijelentette: Tokió fontolóra veheti további egyoldalú szankciók kivetését Phenjanra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.