Budapestre is elérkezett a Kutya éve

Magyarországon is megünnepelték a kínai újév beköszöntét: főszerepben a gyógyászat, és debütált a kínai sör.

Buzna Viktor
2018. 02. 19. 20:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem baj, drágám, legalább a gyerek élvezi – így tartotta a lelket egymásban egy magyar házaspár szombaton, a kínai holdújév eseményén. Budapest külvárosában, a China Martban tartotta fő rendezvényét a magyarországi kínai közösség a február 16-án beköszöntött Kutya évének alkalmából. Az összejövetel abszolút autentikusan sikerült, igaz ennek felismerése nem mindenkinek csalt mosolyt az arcára. A színpadról üvöltő kínai zene, az intim szférát nem tisztelő tömeg és a sok sorban állás kikezdte egyes magyar érdeklődők türelmét.

A kínai tömegrendezvényekre jellemző hangulatot igazán a legkisebbek élvezték. Az ázsiai és magyar gyerekek serege gyakorlatilag „átvette az irányítást”: kungfufegyverekkel hadonásztak, és a felnőtteken átesve kergették egymást, gátlástalanul röhögtek az időnként a színpadról érkező, sokkoló énekhangokon. Mindez azonban nem vette el a kedvét a kínai gyógyászat szerelmeseinek, akik képesek voltak hosszú sorokat végigülni, hogy személyesen konzultálhassanak a kínai gyógyászat legismertebb hazai képviselőjével, a Chen patikát megalapító dr. Csennel.

A gasztronómiai és kulturális standoknál a kínai konyháé volt a főszerep. A húsos táskák és a fokhagymás húsleves mellett a német recept alapján készült kínai sör, a Tsingtao is debütált. Máshol a kalligráfiában tesztelhették művészeti készségeiket a látogatók, a kínai gyógyászat iránt érdeklődők itt sem unatkoztak.

Először 2013-ban tartották meg a kínai holdújévi ünnepséget mint nagyszabású, a magyar érdeklődőket is megcélzó rendezvényt. Az év legfontosabb kínai kulturális eseményének továbbra is a helyi diaszpóra a főszereplője. A negyvenes éveiben járó, pekingi származású Li folyékonyan beszél magyarul, ma már a családjával együtt él Budapesten. – Ez nekünk inkább érdekesség, hétvégi program. A holdújévet a családdal, majd a barátokkal együtt ünnepeljük – mondta a kínai férfi hozzátéve: Kínában az ünnep kéthetes szabadsággal járna, ezt persze Magyarországon nem engedhetik meg maguknak.

Az esemény egyik szervezője, a Magyar-Kínai Baráti Társaság (MKBT) elnöke, Zombory Klára sinológus lapunknak elmondta, a rendezvény egyik célja, hogy a kínai és magyar közösség jobban megismerhesse egymást. – Hazánkban igen jelentős lélekszámú a kínai kolónia, sokan közülük több évtizede élnek közöttünk, a gyermekeik zömében kitűnően megtanultak magyarul is – fűzte hozzá. Erre ad többek között nagyszerű lehetőséget a Holdújév Fesztivál tavaszváró ünnepsorozat, amely évről évre számos helyszínen, egyre több és színesebb programot kínál. A programsorozat a jövő hét végén, szombaton ér véget egy Vecsésen tartandó piknikkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.