Duterte inkább kivégzőosztag elé állna, mint hogy rács mögé kerüljön

A Fülöp-szigetek elnöke áll a vizsgálat elébe, de megkérdőjelezte a Nemzetközi Büntetőbíróság illetékességét.

MN
2018. 02. 09. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkérdőjelezte a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét a Fülöp-szigeteki elnök – írta az MTI. Rodrigo Duterte ugyanakkor pénteken kijelentette, áll az ellene emberiesség elleni bűncselekmények miatt indult előzetes vizsgálat elébe, de inkább állítsák kivégzőosztag elé, mint hogy rács mögé kerüljön.

A kirohanásairól ismert politikus ismételten tagadta, hogy valaha parancsot adott volna a rendőrségnek kábítószer-kereskedők likvidálására.

Fatou Bensouda, az ICC főügyésze csütörtökön közölte, az előzetes vizsgálat célja eldönteni, kiterjed-e a bíróság hatásköre az ügyre, és valóban elkövettek-e emberiesség elleni bűncselekményeket. Az eljárás akár évekig is elhúzódhat.

Jude Sabio jogász tavaly áprilisban nyújtott be panaszt az ICC-hez, mert szerinte Rodrigo Duterte „ismételten, folyamatosan és rutinszerűen” követett el emberiesség elleni bűncselekményeket, és elnöksége alatt „bevett gyakorlattá” vált a kábítószer-kereskedők és más bűncselekmények feltételezett elkövetőinek meggyilkolása. A panasz szerint Duterte bűnrészes több ezer filippínó megölésében.

„Szeretnék abban a ritka megtiszteltetésben részesülni, hogy beszélhessek önnel. Csak mi ketten egy szobában” – mondta Duterte a sajtókonferenciáján Fatou Bensoudának címezve szavait.

„Örömmel látom. Ha bűnösnek akar találni engem, csak tessék, legyen. Keressen egy országot, ahol kivégzőosztaggal lövetnek agyon embereket, állok elébe” – hangoztatta a szókimondó Fülöp-szigeteki elnök. „Arra viszont nincs szükség, hogy újabb és újabb szócséplő perekbe fogjanak. Folytassák csak a vizsgálatot, találjanak csak bűnösnek. Megtehetik” – tette hozzá.

Duterte a nap folyamán egyébiránt utasítást adott országa fegyveres erőinek, hogy mondjanak le egy 233 millió dolláros megállapodást Kanadával, miután az észak-amerikai állam aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szerződés tárgyát képező 16 helikoptert a felkelők ellen vethetik be. Duterte szerint tiszteletben tartják az ottawai vezetés álláspontját, és majd találnak más beszállítót.

Duterte egyúttal úgy rendelkezett, hogy a jövőben sem Kanadától, sem az Egyesült Államoktól ne vásároljanak fegyvert a megállapodásokhoz csatolt kitételek miatt.

Ottawa és Manila hivatalosan kedden írt alá szerződést a helikoptervásárlásról, de másnap a kanadai vezetés ennek felülvizsgálatát rendelte el, reagálva Restituto Padilla Fülöp-szigeteki katonai szóvivő bejelentésére, miszerint a Bell 412EPI típusokat kommunista és iszlamista felkelők ellen akarják bevetni. „Azért veszek helikoptereket, hogy végezzek velük” – hangoztatta Duterte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.