Dzsingisz kán „tiszteletlen” ábrázolása miatt tiltakozott Mongólia Japánnál

A gyermekeknek szánt mangában egy férfi nemi szervvel a homlokán szerepel a nagykán.

MN
2018. 02. 26. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mongólia diplomáciai úton tiltakozott a japán kormánynál, amiért egy gyermekeknek szánt képregényben „tiszteletlenül” ábrázolták Dzsingisz kánt, a mongol birodalom megalapítóját.

A tokiói mongol nagykövetség jegyzékben tiltakozott a japán kormánynál, mert a Shogakukan Inc. egy képregényében egy férfi nemi szervvel a homlokán szerepel a mongol nemzeti identitás szimbólumának számító első mongol nagykán, a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója. A jegyzék szerint az ábrázolás „híján van a mongol nép iránti tiszteletnek”.

A kiadó, a Shogakukan Inc. képviselője személyes találkozón kért bocsánatot a mongol nagykövetség ügyvivőjétől. A mangakiadó emellett közleményben követte meg „mindazokat, akik tisztelik Dzsingisz kánt” – írja a The Japan Times.

Dzsingisz kán (1162–1227) a mongol törzsek egyesítésével alapította meg a Mongol Birodalmat. Az ázsiai országban nemzeti hősként, a nemzeti önazonosság kifejezőjeként tisztelik, az utóbbi években tapasztalt kultusza azért is erősödött meg, mert a kommunista rendszerben háttérbe szorították alakját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.