Étterem, autómosó a szlovák uniós agrárpénzből

Szlovákiában is könnyen lába kél az uniós pénzeknek. A Híd–Mostot is érzékenyen érinti az ügy.

Kuthi Áron
2018. 02. 09. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán percek alatt országos ismertségre tett szert pár dél-szlovákiai falu azáltal, hogy a Sme napilap megírta, üzletemberek hét cégen keresztül pár év alatt 27 millió eurónyi uniós agrártámogatást használták fel helytelenül. Annyira helytelenül, hogy a korponai járáshoz tartozó Szebelléd (Sebechleby) termelőszövetkezetének romos épületei helyén most például virágzó mintagazdaságnak kellene működnie. A támogatás ugyanis épp erre érkezett, a kerítésen tábla is hirdeti az uniós beruházást. A fotók tanúsága szerint gazdálkodás folyik azért a telephelyen, de a milliók és az épületek lepusztultsága éles ellentétben állnak. Hontnémetiben (Hontianske Nemce) sem tudták megfelelően felhasználni az uniós támogatást, itt

egy magántulajdonban álló vadászkastélyt is sikerült renoválni a mezőgazdasági célú forrásból.

Nyitrán hotelek és éttermek újultak meg, Szebelléden autómosó is nyílt. A hét cégben nemcsak a különös pénzfelhasználási módszer hasonló, hanem az is, hogy mindegyik egy kis Nyitra környéki faluba, Babindálba (Babindol) van bejegyezve. Az újság rákérdezett a község polgármesterénél, tudott-e a cégek tevékenységéről. De Durica Péter nem tudott róla, hogy pályáztak a vállalatok. Az viszont érdekes, hogy egy érintett, a neve alapján szőlőtermesztéssel foglalkozó cég vezetőjének családneve megegyezik a polgármesterével. Az ügy a legkisebb koalíciós pártot, a magyar–szlovák Híd – Mostot és a Smert egyaránt érzékenyen érintheti, mert a polgármester a Híd járási elnöke, ráadásul a Smer támogatásával indult a posztért.

A nyertes pályázatokat egy bizonyos Stanislav Grobár írta alá, aki akkor az agrártámogatásokat kifizető szervezet vezetője volt. Tette mindezt mindössze két héttel azelőtt, hogy a vidékfejlesztési miniszter 2016 márciusában visszahívta volna posztjáról. Elképzelhető tehát, hogy a mezőgazdasági tárcánál sejthettek valamit arról, hogy az uniós pénzek nincsenek a legjobb kezekben. Ezt a gyanút megerősítette egy 2017-es számvevőszéki vizsgálat, ami után még rendőrségi feljelentés is született. A gyanús ügynek mindenképpen utánanézne a Robert Fico vezette kabinet, ám jelenleg azon megy a vita, az igazságügyi vagy a belügyi tárca vezesse-e a vizsgálatot.

Érdekes, hogy míg a botrányról a szlovák közrádió is beszámolt, az ottani magyar nyelvű honlapok nem figyeltek fel a témára. A hidas körökhöz közel álló Új Szó napilap internetes címlapján csütörtökön arról cikkezett, négy szlovákiai magyar falu van még, ahol nincs normális internet. Az MKP és a magyar kormány szoros szövetségét kritikus távolságból szemlélő Bumm.sk pedig a Bethlen Gábor Alap kedvezményezettjeiről szóló cikksorozatának legújabb fejezetét ajánlotta olvasóinak. A nagy Híd-ellenes MKP-kiadvány, a Hírek.sk eközben azon elmélkedett, mekkora az esélye, hogy Bugár Béla indul az államfői posztért.

A korrupció elleni küzdelem Szlovákiában is hosszú harc, és akadnak is – egyelőre a babindáli ügytől független – áldozatai. Mint például Stefan Duc, Tokaj-Hegyalja szlovák részén gazdálkodó borász, akinek nem sikerült bizonyítania a támogatás helyes felhasználását, így börtönbüntetést kapott. Igaz, ő meg egy állami tisztviselőt buktatott le videofelvételével. Ezen az volt látható, amint épp csúszópénzt fogad el tőle a tisztviselő. A Smer-kormányt lépten-nyomon korrupcióval támadja az ellenzék, az emberek mégsem vonulnak utcára. Utoljára ilyen megmozdulás tavaly augusztusban volt, a tüntetők akkor a belügyminiszter lemondását követelték.

Sajtóhírek szerint Robert Kalinák összejátszott és falazott az egyik leggazdagabb oligarchával, Ladislav Bastrnákkal, mégpedig kéz kezet mos alapon. Vagyis úgy, hogy a belügyminiszter nem vizsgáltatta ki Bastrnák több millió eurós adóhatósági ügyeit, mivel a befektető az általa épített lakópark egy lakását átadta használatra a miniszternek, ráadásul Kalinák még részesedést is szerezhetett a projektben. Csütörtökön azonban beismeréssel felérő fordulat történt az ügyben, Bastrnák – élve a Szlovákiában használatos tevékeny megbánás jogi intézményével – kétmillió eurót fizetett vissza az államnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.