Ferenc pápa inkább elkerülne egy ázsiai Mindszenty-ügyet

Áttörés jöhet a Vatikán és Kína kapcsolatában, de vannak, akik megihatják a levét. Tajvan aggódik.

Buzna Viktor
2018. 02. 02. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Lehetőleg kerüljünk el egy újabb Mindszenty-ügyet” – sajtóhírek szerint Ferenc pápa erre utasította paptársait egy bonyolódó diplomáciai üggyel kapcsolatban. Vatikáni delegációk ugyanis az elmúlt hetekben egyre sűrűbben vették keletre az irányt, elemzők szerint azzal a céllal, hogy fordulópontot érjenek el a Szentszék és a Kínai Népköztársaság fagyos kapcsolatában. A pápa azonban kénytelen volt visszafogni a Kínában nyüzsgő küldötteit, igyekezetüket ugyanis az egyházon belül nem mindenki nézi jó szemmel.

Az ügyet az Asianews.it katolikus hírportál tárta fel. Decemberben arról számoltak be, hogy a Vatikán delegációja Pekingben az egyház kantoni püspökével, Peter Csuanggal (Zhuang) találkozott. A 88 éves papot arra próbálták rábeszélni, vonuljon nyugdíjba és adja a helyét a Peking támogatását élvező örökösének. Ugyanerre kértek egy másik, fucsien tartományi püspököt is. A rendezetlen háttérrel küldetést teljesítő papok régi konfliktusforrások. Peter Csuangot például a Vatikán nevezte ki püspöknek, a Kínai Népköztársaság katolikus egyházi szervezete, a Kínai Katolikusok Hazafias Szövetsége (CPCA) azonban csak papi minőségében ismerte el őt. Szemben az általuk támogatott Huang Pingcsanggal (Bingzhang), aki katolikus papi beosztása mellett a Kínai Népi Gyűlés képviselője is.

A pekingi találkozó nem sikerült jól. A beszámolók szerint Peter Csuang elsírta magát a kérés hallatán, majd a hongkongi nyugállományú bíboros, Joseph Zen január közepén Rómába utazott, hogy az ügy kedvezőtlen fejleményeiről Ferenc pápának beszámoljon.

Az Asianews.it cikke szerint, a katolikus egyház feje a kantoni püspök reakcióját hallva emlékeztette diplomatáit Mindszenty József bíboros esetére. Az esztergomi érseket is a szocialista hatalom távolította el pozíciójából, aminek Mindszenty hősiesen ellenállt.

Bár a Vatikán cáfolta, hogy bármilyen konfliktusra került volna sor a pápa és diplomatái között, a botrány bizonyára egyik félnek sem hiányzik. Kína 1951-ben szakította meg kapcsolatait az addigra politikailag elszigetelt katolikus egyházzal, miután a Vatikán egy 1949-es dekrétumában közvetlenül is kommunistaellenes tételt fogalmazott meg, amely kiközösítéssel fenyeget mindenkit, aki együttműködik a kommunistákkal. Peking végül kémkedéssel vádolta meg a katolikus egyház Kínában maradt képviselőit. Egy apostoli prefektust életfogytiglani börtönre ítéltek el, míg más papokat több évre bezártak.

A két fél közötti diplomáciai puhatolózás sokáig váratott magára. A nyitás és reform következtében az elmúlt évtizedekben a Vatikán és a kínai katolikus egyház egyre több ügyben konzultál egymással, különösen a főpapok kinevezését illetően. Rossz hír ez Tajvan számára. Az, hogy a Vatikán hajlandó felszentelni két újabb, Pekinghez lojális katolikus püspököt a Kínai Köztársaságban is megkongatta a vészharangokat. A szárazföldi Kínával szemben álló szigetállammal a Vatikánnak, egyedüli európai államként hivatalos diplomáciai kapcsolata van. Tajpej azonban most attól tart, hogy Ferenc pápa teljesíti a kapcsolatok visszaállításához Peking által megszabott egyik feltételt: az „egy Kína” elvet elfogadva, megszakítja Tajvannal a kapcsolatot. Ez a diplomáciai elismerés tekintetében nagy győzelem lenne a szárazföldi Kína számára, amely az elmúlt két évben sikerrel csábított át saját oldalára egy afrikai és egy dél-amerikai államot. A tajpeji kormány ezért bejelentette, a hétvégén delegációt küld a Vatikánba, hogy félelmeikről Ferenc pápával tárgyaljanak. Arról azonban egyelőre nincs hír, hogy a küldötteket a katolikus egyház feje személyesen is fogadja majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.