Ficóéknak is üzenhetett a szlovák újságíró gyilkosa

Ján Kuciak kormányközeli nagyvállalkozók ügyeiben turkált. Több újságíró is rendőri védelmet kap a leszámolás után.

Kuthi Áron
2018. 02. 26. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az igazságért halt meg.” „Hősies tett, nagyon sajnálom.” „Hol élünk mi, totalitárius rendszerben?” – csak úgy ömlenek a tehetetlen dühöt kifejező részvétnyilvánítások Ján Kuciak Facebook-oldalára. A szlovák újságírót vasárnap éjjel találta meg a rendőrség vérbe fagyva menyasszonyával együtt nemrég vásárolt házának padlóján, a Nagyszombattól nem messze lévő – egyébként nyolcvan százalékban magyarok lakta – Nagymácsédon (Vel’ká Maca). Az internetes búcsúszavak között rengeteg felháborodott kommentet lehet olvasni: „Szlovákia nem maffiaállam, csak maffiabűnöző oligarchák irányítják a politika prostituáltjait.” A rendőrség hétfői közlése szerint egy-egy lövéssel végeztek az újságíróval és menyasszonyával. Kijelentették, a gyilkosság indítéka egyértelműen Kuciak szakmai tevékenységében keresendő. 

A huszonhét éves Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnak dolgozott, és adócsalási ügyekben nyomozott, érdeklődésének középpontjában a pozsonyi ingatlanberuházásokkal kapcsolatos visszaélések álltak. Adóparadicsomokban tartott szlovák vagyonok után kutatva nézte át a Paradise Papers és a Mossack Fonseca nevű hatalmas adatbázisokat is. Két nagyobb, kormányzati körökhöz is elérő adóügyi visszaélést követett, az egyik a Ladislav Basternák nevével fémjelzett pozsonyi Bonaparte luxuslakóparkkal, a másik a Marián Kocner nevével összefonódó Five Star Residence elnevezésű ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos. A két beruházás ügyei nagyon is egybefonódnak, az újságíró például a Dennikn.sk-n megjelent utolsó cikkében tárta fel, hogy Basternák a Five Starban vett lakásokat, de a visszaigényelt adó nagysága valahogy majdnem ugyanannyi lett, mint a lakások értéke. Kocner meg lényegében ugyanezt a manővert hajtotta végre egy Bonaparte lakóparkbeli ingatlannal. Információi voltak arról is, hogy a Five Start építő céget a közeljövőben bedöntik, hogy jelentős adósságait ne lehessen senkin behajtani. Akár tízmillió eltüntetett euróról is szó lehet, a gyanús adásvételek valószínűleg fiktív tranzakciókat takarnak.

A témára annál inkább is felfigyelt a közvélemény, hogy a Bonapartéban bérel lakást a belügyminiszter és korábban több más miniszter is. Tüntetések sorozatán követelték az emberek, hogy tisztázza magát Robert Kalinák a vádak alól, amelyek szerint szoros kapcsolatban áll Basternákkal, és falaz is neki az adóhatóság előtt. A rendőrségi nyomozás eddig nem hozott túl sok eredményt, az egyetlen, jobb híján fordulatnak is nevezhető esemény épp nemrég volt, Basternák élt a tevékeny megbánás jog adta lehetőségével, és kétmillió eurót fizetett be az államkasszába. A vállalkozóról az Új Szó készített informatív portrét

Kocner viszont nem szívbajos, ha újságírókat kell fenyegetni. Amikor Kuciak azzal kereste meg, hogy a rendőrségi nyomozást azért szélesítették-e ki, mert tudomásukra jutott egy további zűrös adásvétel, Kocner sokat sejtetően azt mondta, különös figyelmet szentel Kuciak családjának, anyjának, apjának, testvéreinek, és keresni fogja a lehetőséget, hogy besározza őket. Kuciak fel is jelentette Kocnert a rendőrségen, de mint írta, hónapokkal később se kapott értesítést, hogy egyáltalán kiszignálták-e valakire az ügyet. Szlovák médiabeszámolók szerint mindenesetre több újságíró is rendőri védelmet kap a hidegvérű leszámolás után.

Az Aktuality.sk a Ringier Axel Springer médiakonszern tulajdonában áll, a kiadó mély megdöbbenésének adott hangot a kegyetlen leszámolás miatt. Közleményében sietett leszögezni, hogy az indíték nem lehetett más, mint az adócsalási ügyek felderítésén dolgozó oknyomozó újságíró legutóbbi feltárása. Azt írták, hogy az eset a legkevésbé sem téríti el a kiadót attól, hogy a jövőben is fényt derítsen a törvényszegésekre. Civilek menetet szerveznek Pozsonyban március 13-ra Kuciak emlékére, a szervezők Kocner, valamint Basternák ügyeinek alaposabb kivizsgálását követelik majd. A legvadabb elképzelések szerint a Fico-kormány bár beleállt a követelésbe, hogy felszámolja az üzemszerű korrupciót, de egyes nagyvállalkozói körök most e gyilkossággal jelezték, nem tartják jó ötletnek az ügyek felgöngyölítését. 

A kettős gyilkosság az idősebb generációban rögtön megidézte a kilencvenes évek Szlovákiáját, amely időszak egybeforrott Vladimir Meciarral és a maffialeszámolásokkal, valamint a rendőrség nyomozás terén mutatott, totális csődjével. Ebben az időszakban száznál is több ember tűnt el Szlovákia-szerte, a legtöbbjük földi maradványait ma sem találják. De ami az újságírók elleni leszámolások sorában kísértetiesen hasonlít Ján Kuciak esetéhez, az nem más, mint a máltai újságírónő tavaly őszi meggyilkolása. Daphne Caruana Galizia is eltitkolt pénzek után kutatott. Feltárt ügyeinek középpontjában Joseph Muscat máltai kormányfő és felesége vagyona, illetve a hozzájuk köthető cégek álltak.

A két eset közötti hasonlóságra világított rá Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, aki hétfőn felszólította a szlovák hatóságokat, indítsanak alapos vizsgálatot az ügyben. Az EP nem nyugszik, amíg ki nem derül az igazság, írta a Twitteren. 

Robert Fico miniszterelnök bejelentette, külön nyomozó csoportot hoznak létre a főügyészség, a különleges ügyészség, a belügyminisztérium, a rendőr főkapitányság és a titkosszolgálat képviselőinek részvételével. A kormány egymillió eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel. Az összeg a maga nemében egyedi és rendkívüli, hiszen ennyit még soha nem ajánlott fel sem a rendőrség, sem a kormány bűntény felderítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.