Hetven év után békülhet ki Kína és a Vatikán

Jelenleg megosztottak a kínai katolikusok: létezik egy földalatti és egy államilag támogatott egyház is.

MN
2018. 02. 01. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi kibékülés előtt áll a Vatikán és Kína – írja a Reuters. A hírügynökség vatikáni forrására hivatkozva azt közölte: aláírásra kész annak a megállapodásnak a tervezete, amely szabályozná a kínai katolikus püspökök kinevezését, ezzel lehetővé téve, hogy az Apostoli Szentszék és a Kínai Népköztársaság közel hetven év után újra felvegye egymással a diplomáciai kapcsolatot, ami nem sokkal a kommunista hatalomátvétel után szakadt meg.

Kínában a becslések szerint tizenkétmillió katolikus él, két részre szakadva: van egy hivatalos, az állam által elismert Kínai Katolikus Hazafias Szövetség, amelynek püspökeit a pekingi kormány nevezi ki, és vannak a földalatti katolikus közösségek, amelyek a pápát tekintik elöljárójuknak, és nem fogadják el az állami szervezetet. A készülő megállapodás értelmében az Apostoli Szentszéknek a jövőben beleszólása lehet a püspökök kinevezésébe, amivel megszűnhet a megosztottság.

A részletek még nem ismertek teljesen, de a Reuters szerint meglehetősen bonyolult lépéssorozat következhet: a Vatikán által elismert, nyolcvanhét éves pápai prelátus visszavonulna, de a kínai állam elismerné mint nyugalmazott püspököt. A helyére egy kormány által elismert püspök lépne, akinek a segítője egy Vatikán által kinevezett, de immár Peking által is elismert püspök lenne. A hét jelenlegi, kormányzati kinevezéssel bíró püspök hivatalosan bűnbocsánatot kérne és kapna, így az egyház tagjai maradna.

A Reuters szentszéki forrása elismerte, hogy ez nem nevezhető épp kiváló egyezménynek – a világ más részein az államnak semmilyen beleszólása nincs a püspökök kinevezésébe, a készülő kínai megállapodás viszont valószínűleg megosztja majd valamilyen módon ezt a jogkört. A vatikáni tisztségviselő ugyanakkor azt mondta, nem tudják megmondani, milyen lesz a helyzet tíz-húsz év múlva, lehet, hogy még romlani is fog, ezért szeretnének lépni.

„Ez után még mindig olyanok leszünk, mint a madár a kalitkában, de talán a kalitka nagyobb lesz” – fogalmazott a névtelenül nyilatkozó forrás, ugyanakkor visszautasította azokat a sajtóban megjelent vádakat, amelyek szerint az Apostoli Szentszék eladná a kínai katolikusokat. Azt is elárulta, hogy Ferenc pápa folyamatosan figyelemmel kíséri a tárgyalásokat, a híresztelésekkel szemben nem a háta mögött zajlanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.