Indul a Kutya éve: az állatvédők már kampányolnak

Évente kétmillió kutyát és macskát nyúznak meg szőrmekészítő üzemekben – figyelmeztetnek a kínai gyorskorcsolyázók.

Buzna Viktor
2018. 02. 12. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 16-án a kínai időszámítás szerint is kezdetét veszi az új esztendő, amit az idén a szokásosnál is nagyobb giccs- és cukiságparádé kísér. 2018 ugyanis a Kutya éve lesz, ami a tizenkét állatjegy közül Kínában is a leginkább megragadja az emberek fantáziáját. Követve a piaci trendeket, mindent valamilyen kutyadizájnnal próbálnak eladni. Az egyik leghíresebb, politikailag is érzékeny kampányfogást egy észak-kínai bevásárlóközpontban találták ki, ott például az Egyesült Államok elnökére, Donald Trumpra hasonlító óriási ebfigurát választottak reklámfogásnak. A Kutya évét egyébként igyekszik kihasználni a diplomácia is: a magyar posta és az ENSZ saját postahivatala is bélyegsorozatot adott ki a jeles ünnep emlékére.

A legnagyobb vásárlói boom azonban az egyébként is felfelé ívelő kisállatpiacon várható. A kínai babonák a kutyát szerencsét szimbolizáló állatnak tartják, ezért a Kutya évének alkalmából a vásárlók megrohamozzák a tenyésztőket és a kisállat-kereskedéseket. A Hszinhua kínai hírügynökség riportja arra hívja fel a figyelmet, hogy a kutyavásárlási hóbortnak egyre gyakrabban a kisállatok látják kárát. Miközben Kína a 27,4 millió kutyatulajdonosával az Egyesült Államok és Brazília után a harmadik legnagyobb kutyatartó társadalom, egyre szembetűnőbbé válik a kóbor ebek jelenléte az utcákon. A Hszinhua szerint ezért több városban is kampány indult, amely arra próbálja rávenni az embereket, hogy a tenyésztőktől vásárolt fajtatiszta ebek helyett inkább a menhelyeken veszteglőket fogadják örökbe. A hosszú távú problémát ugyanakkor az örökbefogadás népszerűsítése sem oldja meg. A hongkongi központú Ázsiai Állatok Alapítványának munkatársa például a cikkben arra hívja fel a figyelmet, hogy Kínában elsősorban az állattartás kultúráját kell fejleszteni. „Jobban kellene felügyelni a kutyatulajdonosokat, a jelenségre ugyanis csak az adhat megoldást, ha a felelőtlen emberek nem hagyhatnák az út szélén állataikat” – mondta az alapítvány munkatársa.

Az amerikai állatvédő szervezet, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) is külön kampányt indított a Kutya éve alkalmából. A menhelyes kutyák örökbefogadását a phjongcshangi téli olimpián szereplő kínai delegáció három gyorskorcsolyázója népszerűsíti. A PETA plakátkampányában részt vevő Fan Kö-hszin (Fan Kexin), Csou Jang (Zhou Yang) és Vu Ta-csing (Wu Dajing) olimpikonok a Kutya éve alkalmából egy komolyabb problémára is felhívják a figyelmet. Az állatjogokat képviselő szervezet régi témája a kínai szabályozás hiánya, amire igyekszik most is felhívni a figyelmet. – Minden évben kétmillió kutyát és macskát nyúznak meg kínai szőrmekészítő üzemekben – áll az egyik plakáton, amely az állatok jogainak hiányára figyelmeztet.

A kínai kutyahóbort téma a Fülöp-szigeteken is. A PETA a kínai horoszkópot követő délkelet-ázsiai országban szintén örökbefogadási kampányt indított. A radikális fellépésektől sem félő állatjogi szervezet hétfőn felvonulást szervez a Fülöp-szigeteki főváros népes kínai negyedében. A manilai demonstráción a helyiek, illetve a kínai turisták figyelmét szintén arra próbálják felhívni, hogy ne vásároljanak tenyésztőtől, ha kutyát akarnak, a menhelyekhez forduljanak. – A Fülöp-szigeteken is óriási probléma a mindenhol felbukkanó kóbor kutyák helyzete, az újabb állatok vásárlása pedig csak ront a helyzeten – mondta a Hszinhua vasárnap megjelent cikkében a szervezet helyi képviselője. Jane Sevilla kifejtette, nincs hivatalos statisztika a kóbor állatokról, de az utcaképen világosan látszik, hogy a helyzet gyorsan romlik. Manila utcáit ellepték a rendkívül rossz állapotban lévő, otthontalan kutyák és macskák, ami az állatvédő szerint közhigiéniai kérdéseket is felvet. Azt ugyanakkor pozitívumként megjegyezte, hogy a Fülöp-szigeteken kezd divatossá válni a menhelyen lévő kutyák örökbefogadása, amit egyre több, gyakran a közösségi médiában szerveződő csoport népszerűsít.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.