Japán már hét műholddal figyeli, mit csinál Észak-Korea

A tokiói kormány még többet is szeretne, hogy figyelemmel kísérje az elzárkózó állam rakétaprogramját.

MTI
2018. 02. 27. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán sikeresen pályára juttatott kedden egy műholdat, amelyet Észak-Korea gyanús tevékenységeinek megfigyelésére kívánnak használni. A Japán Űrügynökség (JAXA) Kagosima prefektúrában lévő állomásáról, a Tanegasima Űrközpontból lőtték fel a Mitsubishi Heavy Industries együttműködésével a H-2A F38-as rakétát, fedélzetén a felderítő műholddal. A rakéta 20 perccel később – pályára állítás után – rendben levált a műholdról. A kilövést eredetileg vasárnapra tervezték, a rossz idő miatt azonban kétszer is el kellett halasztani.

Az optikai felderítő műhold feladatai között van az észak-koreai rakétarendszer fejlődésének monitorozása. Japán felderítő műholdjainak száma ezzel hétre emelkedett. A kormány célja, hogy a radaros és az optikai érzékelőkkel rendelkező típusok számát együttesen tízre növelje. A radaros érzékelőkkel ellátott műholdakat nem befolyásolja az időjárás, képesek átlátni a felhőkön és éjszaka is fotókat készíteni, az optikai műholdak pedig a földről az emberi szem érzékelésével azonos képek készítésére alkalmasak.

A japán kormány nem hozott nyilvánosságra felderítőrakéták által készített felvételeket, csak olyanokat, melyek természeti katasztrófa idején készültek. Amikor ilyen katasztrófa sújtotta területekről készített képeket mutat be, a kormány lecsökkenti a felvételek minőségét, hogy leplezze a műhold képességeit. 1998-ban Észak-Korea műholdhordozó rakétát bocsátott fel, amelyből egyes részek elrepültek Japán felett. Ez késztette Japánt arra, hogy felderítő műholdakat gyártó programot indítson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.