Klímaváltozás miatt költözhet egy főváros

Jakartát, a túlzsúfolt indonéz metropoliszt elnyelheti a tenger. Hosszú távon a falépítés sem segít.

Albert Enikő
2018. 02. 07. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakarta egyik elegáns kerületében, Kemangban járunk. Monszun van, az utcán bokáig ér a víz. „Ez itt teljesen természetes – nyugtat meg a sofőr. – Még pár nap, és kiönt a csatorna, akkor aztán néhány hétig jobb elkerülni a környéket. A közeli park mocsarassá válik, a közepén lévő helikopterleszálló eltűnik.” A városrész lakónegyedének építésekor ezt jó eséllyel figyelmen kívül hagyták. Az elegáns villák, bevásárlóközpontok ugyanis az esős időszakban szinte megközelíthetetlenné válnak. Ennél is rosszabbul járnak a csatorna északibb szakaszán, a part két oldalán az ócska, deszkákból tákolt viskók lakói. Az ő otthonaikat minden évben menetrendszerűen elárasztja a víz, jobb híján mégis mindig visszatérnek.

Aki szkeptikus a klímaváltozást illetően, jól teszi, ha ellátogat az indonéz fővárosba. Évről évre hevesebbek a viharok, gyakoribbak az áradások, forróbbak a száraz hónapok, és ráadásként a szomszédos Jáva-tenger szintje is egyre emelkedik.

Mostanra Jakarta 40 százaléka tengerszint alá került, a folyamat megdöbbentő sebességgel zajlik. A főváros évente 10 centimétert süllyed, ebben világelső a metropoliszok sorában. 

Azonban nem lehet csupán a klímaváltozás számlájára írni a negatív folyamatokat. A vezetékes vízhálózat hiányosságai miatt jakartaiak milliói nyerik illegálisan fúrt kutakon át a vizet a felszín alatt meghúzódó talajvízkészletből; mindeközben gigaberuházások valósulnak meg, felhőkarcolók épülnek. Mindez egyben a szakértők véleménye szerint egyre lejjebb nyomja a talajszintet – ami pedig könnyen megadja magát, ha kinyerték alóla a víz jelentős részét. Hiába az évi 300 nap eső, a csapadék nem tud visszaszivárogni a talajba: nagy részét ugyanis lebetonozták.

Az éghajlatváltozás és az átgondolatlan városfejlesztés áldozatai Észak-Jakarta lakói. A főváros tengerpartja több mint 70 kilométer hosszú, és egészen elenyésző az a partszakasz, ahová jó szívvel látogat az ember. Én ezúttal Tanjung Priokot céloztam meg: itt található Indonézia legforgalmasabb kikötője. Miközben a kormány kiemelt figyelmet szentel a kikötő versenyképességének, a környező infrastruktúra kiépítésének, a kikötő szomszédságában lakók sorsa láthatóan nem érdekel senkit. „Itt vernek tanyát azok a távoli szigetekről érkezők, akik a jobb élet reményében jönnek a fővárosba” – tudom meg kísérőmtől, Bapak Abdultól.

A városrészbe nem tanácsos egyedül érkezni, tömegközlekedéssel pedig egyenesen lehetetlen. A tengerpartra érve kiszállunk az autóból,  szennyvíz, rothadó szerves anyagok és füst fojtogató elegye csapja meg orrunkat. A távolban a hatalmas konténerszállító hajók tűnnek fel, itt azonban kis halászbárkák ringatóznak. A parton bádogkunyhók, a porban csontsovány macskák között gyerekek játszanak, a férfiak a hálóikat javítják. Hiába laknak a vízparton, mindennap nagy utat kell megtenniük, hogy halászhassanak.

Jakarta part menti vizei ugyanis olyan mértékben szennyezettek, hogy élő halat aligha találnának a területen.

A szennyvíz-és ivóvízhálózat kiépítetlensége mellett az évről évre magasabb a tenger, lassan már eléri a küszöbüket. Az indonéz kormány megoldása, hogy a leginkább érintett partszakaszon betonfalat épít, amely a tervek szerint megvédi a várost a víztől. A tengerbe nyúló mesterséges sziklafal valóban hatalmasnak tűnik, bár a helyiek nem lelkesednek érte: elzárja útjukat a nyílt vízre, s egyetlen megélhetési forrásuk, a halászat veszélybe kerül. Más baj is van vele: a szakértők magasnak tartják most, azonban

az emelkedő vízszint és a süllyedő talaj miatt 2030-ra a fal is víz alá kerül.

Valódi megoldás a tervszerű városfejlesztés, a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítése, az illegális kutak megtiltása lenne. Ehelyett inkább „tűzoltás” folyik. Az is felmerült, hogy Észak-Jakartát idővel vissza adják a természetnek. A túlzsúfolt fővárost pedig a következő években elköltöztetnék Kalimantan (Borneo) szigetére, az egyelőre sokkal nyugalmasabb Palangka Raya városába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.