Kóbor kutyák és fogvatartottak gondoskodnak egymásról Szerbiában

Közös sorsok találkozásáról van szó, ahol könnyebben fejlődhetnek mind a kutyák, mind a rabok.

MN
2018. 02. 02. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán szerencsés, amikor a gondoskodásra is kiéhezett kóbor kutyák és a börtönök lakói egymásra találnak. A négylábúaknak törődésre van szükségük, a megfigyelések szerint az embereknek pedig hasonlóan jót tesz, ha ezt megadhatják nekik. Ezért most több mint 200 ebet fogadtak be Szerbia egyik legszigorúbban őrzött fegyintézetében egy projekt megvalósítása során, amelynek célja a fogvatartottak visszaillesztése a társadalomba. A kutyákról tucatnyi rab gondoskodik a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) fegyházban.

A feladatuk az, hogy megetessék, rendbe tegyék, megsétáltassák, és bizonyos feladatokra kiképezzék a kutyákat. A befogadott kóbor ebeket a börtönhöz tartozó menhelyen beoltják, féregtelenítik, sterilizálják és oktatják. Közülük sokan sajnos vissza fognak kerülni az utcára. A fogékonyabbak szerencsésebbek, őket tovább képezik, hogy terápiás célokra is használhatók legyenek – mondta el Milan Stevanovic, az intézmény illetékese a Vecernje Novosti című belgrádi napilapnak a projekt megindításakor.

A rabok szerint a befogadott kutyák már most terápiás hatással vannak rájuk, hiszen folyamatos gondoskodást igényelnek és ezzel voltaképpen megnyugtatják gondozóikat is. A reszocializáció mellett mindennek egyik célja az is, hogy a fogvatartottak olyan új tudásra tegyenek szert, amelyet szabadon bocsátásuk után kamatoztathatnak. A gondozók azon fegyencek közül kerülnek ki, akiket rövid időre ítéltek el, a súlyos bűncselekmények elkövetői nem vehetnek részt a projektben – mondta az intézmény illetékese. A tervek szerint az ország más börtöneiben is létrehoznak menhelyeket, ezzel ugyanis nemcsak a fogvatartottaknak segítenek, hanem a városokat is megtisztítják a kóbor kutyáktól.

Hasonló esetre nálunk is akad példa. A szombathelyi Állategészségügyi és Ebrendészeti Szolgálatnál is eredményesen foglalkoztatták a fogvatartottakat a telepen, ahol rajtuk kívül társadalmi munkában civilek is részt vettek a munkában, ahogy diákok is. Vagy Debrecenben is, ahol az Életre ítélve Cella Program keretében. Az elképzelés Amerikából indult el, arra épít, hogy voltaképpen közös sorsok találkozásáról van szó, és az egymásra hatások által könnyebben fejlődhetnek mind a kutyák, mind a büntetésüket töltők.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.