Lavrov üres fecsegésnek nevezte, hogy beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba

„Mindaddig, amíg nem látunk tényeket, minden más csak üres fecsegés” – fogalmazott.

MTI
2018. 02. 17. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián Szergej Lavrov kérdésre válaszolva nem kívánta kommentálni az orosz magánszemélyek és vállalatok ellen indított amerikai eljárást.

„Nincs erre válaszom. Bármit megjelentethetnek, és látjuk, hogyan sokasodnak a vádak és közlemények” – jelentette ki. Amerikai hivatalos személyek is azt mondták, hogy egyetlen ország sem befolyásolta a választás eredményét – érvelt. „Mindaddig, amíg nem látunk tényeket, minden más csak üres fecsegés” – tette hozzá.

Robert Mueller különleges ügyész hivatala pénteken Washingtonban jelentette be, hogy az ügyben összehívott nagyesküdtszék vádat emelt tizenhárom orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba való állítólagos beavatkozás miatt. A testület megállapítása szerint a vádlottak megsértették az amerikai törvényeket, és beavatkoztak a választásba és az amerikai politika folyamataiba. A vádpontok között összeesküvés, csalás, banki csalás és személyazonossági adatok eltulajdonítása szerepel. A nagyesküdtszék dokumentumai szerint a vádlottak már 2014-ben megkezdték a 2016-os elnökválasztási folyamatot megzavarni próbáló tevékenységüket.

A vádlottakat valószínűleg nem veszik őrizetbe, és nem jelennek meg az amerikai bíróság előtt, miután Oroszország és az Egyesült Államok között nincsen kiadatási egyezmény – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

A müncheni konferencián mondott beszédében Lavrov oroszellenes propaganda terjesztésével vádolta a NATO-t, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, ami a kölcsönös kapcsolatok „lebénulásához” vezetett. A külügyminiszter nagyobb együttműködést szorgalmazott az EU-val a nemzetközi konfliktusokban, így a Közel-Keleten. „Erősebb és kiszámíthatóbb Európai Uniót szeretnénk, felelős partnert a nemzetközi színtéren” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.