Martin Schulzban már saját pártja is csalódott

A német szociáldemokraták elnöke a belső ellentétek nyomására visszatáncolt a külügyminiszteri pozíciótól.

Techet Péter
2018. 02. 09. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint egy éve, hogy a német szociáldemokraták (SPD) – szovjet pártkongresszusok arányait megszégyenítő – százszázalékos többséggel választották pártelnökükké és kancellárjelöltjükké Martin Schulzot, az Európai Parlament akkori elnökét. A politikus mostanáig húzta: pénteken végleg elbukott. Miután sikerült összehoznia az SPD történelmének legrosszabb választási eredményét, majd megszegve ígéretét, mégis belevitte pártját egy újabb nagykoalícióba, most saját elvtársai fordultak vele szembe. A párton belül sokan rossz néven vették, hogy Schulz a nagykoalícióban a külügyminiszteri tárcát kaparintotta volna meg magának, ugyanis korábban megígérte, hogy nem akar tag lenni egy Merkel-kormányban, inkább pártelnök maradna. Ehhez képest szerdán egy nap alatt dobta oda a pártelnökséget a külügyminiszterség kedvéért.

Ezzel leginkább a jelenlegi külügyminiszterrel, a szintén szocdem Sigmar Gabriellel szúrt ki. Gabriel tavaly januárig vezette az SPD-t, ő engedte át a vezetést Schulznak, éppen ezért esett neki rosszul utódja lépése. Gabor Steingart, a neoliberális Handelsblatt napilap eddigi kiadója egyenesen „precízen megtervezett gyilkossággal” vádolta meg Schulzot. Noha e mondatáért Steingartot a Handelsblatt pénteken azonnali hatállyal kirúgta, Gabriel is keményen fogalmazott. A politikus egyértelműen Schulznak címezve mondandóját arról panaszkodott, hogy „szomorúan látja, hogy a sorainkban mennyire tiszteletlenül viselkednek egymással az emberek és mennyire keveset számít az ígért szó”. 

Schulznak párttagságon belül is egyre több kritikusa lett. Andrea Nahles, a párt frakcióvezetője csütörtökön már attól félt, hogy a most kezdődő és három hétig tartó pártbeli népszavazáson, ahol a félmillió SPD-tag a nagykoalícióról dönthet, a többség nemet fog mondani. Végül Schulz is érezte a nyomást: a pártja ellene fordult, Gabriel nyíltan bírálta őt, és magatartásával a nagykoalíciót is veszélybe sodorta. Péntek kora délután ezért bejelentette, mégsem kíván külügyminiszter lenni.

Az ellenzék Schulz visszalépését a formálódó nagykoalíció első kudarcaként értékeli. „Még meg sem alakultak, már verik szét magukat” – nyilatkozta kárörvendve Marco Buschmann, a liberális Szabad Demokraták (FDP) frakcióvezetője. A szélsőbalos Die Linke frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht pedig úgy látja, Schulz lelépése sem állítja meg az SPD lejtmenetét.

Martin Schulz a visszalépésével talán megmentette a nagykoalíciót, de az SPD valóban még mélyebb válságba zuhant. A több mint százötven éves pártot már így is csupán 17 százalékra mérik a közvélemény-kutatók. Noha a keresztény uniópártokkal (CDU–CSU) elég sikeresen tárgyalt, és fontos tárcákat tudott kiharcolni az SPD számára – köztük a pénzügyminiszterit –, a párt a hírekben nem győztesként, hanem belső vitákkal terhelt, összevissza beszélő vesztesként jelenik meg. A pártot Andrea Nahlesnek kell majd március után összeráznia. Ő a szocdemek bal széléről jön, egy kemény balos fordulat sem állna tőle távol, de Angela Merkel oldalán az SPD szájából bármiféle baloldaliság értelemszerűen hiteltelenül cseng.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.