Mi az igazi tét Kelet-Gútában?

Az ENSZ BT tűzszünetről szóló határozatot fogadott el, de a harcok folytatódtak.

Zord Gábor László
2018. 02. 25. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszadalmas viták és háttérben zajló egyeztetések után az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton úgy határozott, hirdessenek egy hónapos tűzszünetet Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak a harcok miatt nélkülöző lakossághoz.

A BT-be az ideiglenes tag Svédország és Kuvait két hete nyújtott be tervezetet. Egyértelműen annak a nyugati törekvésnek a részeként, hogy nyomást gyakoroljanak a szír kormányra, mely most újult erővel, többe között intenzív tüzérségi és légi előkészítéssel, jelentős civil áldozatok árán tesz kísérletet a főváros, Damaszkusz lázadók kezén lévő részének, Kelet-Gútának a visszafoglalására.

A diplomáciai offenzíva többszöri halasztást szenvedett, és az utolsó percekben is módosítottak a szövegen, elsősorban a Basár al-Aszad szír elnököt támogató Oroszország – mint a BT állandó, vétóképes tagja – ellenállása következtében; a kifogások fókuszában az állt, hogy mely fegyveres csoportokra ne vonatkoztassák a tűzszünetet.

A Kelet-Gútában domináns lázadó szervezetek ugyanis javarészt iszlamista vagy iszlamista kötődésű formációk,

melyek olyan hírhedt terrorcsoportokkal ápolnak vagy ápoltak szövetségesi viszonyt, mint az Iszlám Állam (IÁ), illetve az al-Kaida. Míg a határozat eredeti szövege csak ez utóbbiakat említette volna kivételként, Moszkva végül elérte, hogy „más, az IÁ-val és az al-Kaidával szövetséges személyek, csoportok, szervezetek” is támadhatóak maradhassanak.

A kivételek kérdése azért is kulcsfontosságú, mert míg Damaszkusz és Moszkva lényegében az összes lázadót terroristának tartja,

a Nyugat az általa és térségi szövetségesei, különösen az Öböl menti monarchiák és Izrael által támogatott frakciókat „mérsékelt ellenzéknek” nevezi, melyet kommunikációjában azonosít a rezsim bombázásától szenvedő, ostromlott lakossággal. Aszad és Oroszország attól tart, hogy a humanitárius hozzáférés örve alatt a lázadók jutnak utánpótláshoz.

Aligha meglepő hát, hogy a tűzszünet meghirdetése ellenére a támadások tovább folytak Kelet-Gúta ellen, vasárnap arra késztetve Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt, hogy rendkívüli telefonbeszélgetésben követeljék Vlagyimir Putyin orosz elnöktől: gyakoroljon „maximális nyomást” a szír kormányzatra a légitámadások és a harcok azonnali felfüggesztése érdekében.

Szintén az orosz vétót megelőzendő került be a határozatba a máshol fekvő Jarmúk, Fua és Kefraja térsége is, ahol nem „ellenzéki”, hanem kormánypárti lakosság, illetve egy palesztin menekülttábor áll ostrom alatt.

A Kelet-Gúta kapcsán tett nyugati diplomáciai erőfeszítések – amelyeket a fősodrú médiában a múlt héten komoly, a civil áldozatokat hangsúlyozó hírverés kísért – nyilvánvaló célja, hogy elejét vegyék a damaszkuszi rezsim katonai helyzete további javulásának, ami 2015 szeptembere, az orosz katonai intervenció kezdete óta tart. Ha Aszadéknak a fővárosban lévő ellenállási gócot sikerülne végre felszámolni, az hasonló hatással lehetne a konfliktus erőviszonyaira, mint Aleppó visszafoglalása 2016 decemberében, szintén hosszadalmas, véres ostromot követően.

Törökország kérésére a cseh hatóságok őrizetbe vették Prágában Szaleh Muszlimot, a legjelentősebb szíriai kurd párt egykori vezetőjét. A Demokratikus Egység Pártjának (PYD) politikusa konferencián vett részt a cseh fővárosban. A tanácskozás egy török résztvevője lefényképezte, ezután a cseh rendőrség Törökország kérésére őrizetbe vette a szíriai kurd vezetőt. Török híradások szerint Törökország kéri majd Muszlim kiadatását, aki ellen 2016 novembere óta van érvényben letartóztatási parancs – egymillió dolláros fejdíjjal – egy ankarai merénylettel kapcsolatban. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.