Nem cserélik feketére a Berlini Filmfesztivál vörös szőnyegét

A MeToo-mozgalommal való szolidaritás jegyében inkább beszélgetnének a szexuális zaklatásról.

MTI
2018. 02. 14. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem cserélik feketére a MeToo-mozgalommal való szolidaritás jegyében a csütörtökön kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál vörös szőnyegét a szervezők. Dieter Kosslick fesztiváligazgató szerdán elmondta: a szimbolikus gesztus helyett inkább arra koncentrálnak, hogy a mustra eseményein vitassák meg a filmipart megrázó szexuális zaklatások ügyét.

A januári Los Angeles-i Golden Globe-gálán feketébe öltöztek a sztárok, hogy kifejezzék együttérzésüket a szexuális zaklatások áldozataival. A Berlinale előtt 21 ezren írták alá a petíciót, amely azt kérte a szervezőktől, hogy a berlini fesztiválon a szőnyeg legyen fekete, amelyen a sztárok vonulnak. Dieter Kosslick fesztiváligazgató azonban egy nappal a hivatalos megnyitó előtt közölte: megérti a kampány indokait, de a „szimbolikus politika” helyett inkább a szemle programjain akarnak beszélgetni a szexuális zaklatásokról.

A Berlinalén már szerepel egy panelbeszélgetés a témáról, kialakítanak egy tanácsadó sarkot, és olyan szemináriumot is tartanak, amely arra biztatja a zaklatást átélt nőket, hogy merjenek beszélni traumájukról. Azt ugyancsak megvitatják, hogyan lehetne egyenlőséget teremteni a filmiparban. Kosslick arról is beszámolt, hogy néhány filmet éppen azért zártak ki a programból, mert alkotóik valamilyen módon szexuális zaklatási ügyben voltak érintettek, a fesztiváligazgató ugyanakkor nem volt hajlandó részletezni, hogy mely filmekről van szó.

A 68. Berlinalén mintegy 400 produkciót vetítenek le. A fesztivál csütörtökön Wes Anderson amerikai rendező Isle of Dogs című animációs filmjével nyílik meg. Bill Murray, Tilda Swinton és az Oscar-jelölt Greta Gerwig, akiknek hangján a film hősei megszólalnak, ott lesznek a film berlini premierjén. A fesztivál versenyprogramjába 19 alkotást hívtak meg a szervezők. A legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat odaítélő zsűrit Tom Tykwer, a Lé meg a Lola német rendezője vezeti.

A mustra február 25-én zárul, a díjakat hagyományosan egy nappal korábban adják át.

A tiszteletbeli Arany Medve-életműdíjat február 20-án Willem Dafoe kapja színészi pályafutása elismeréseként. Munkásságát tíz filmből álló válogatással mutatják be a szervezők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.