Oroszország és Szíria vezetése a kelet-gútai civilek evakuálásáról döntött

Az oroszok a szíriai ellenzéket a fegyverszünet megsértésével vádolják.

MTI
2018. 02. 26. 20:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz fegyveres erők szíriai tűzszüneti megfigyelőközpontja és a damaszkuszi vezetés úgy döntött, hogy a civil lakosságot, illetve a betegeket és a sebesülteket azonnal evakuálni kell az ellenzéki fegyveresek uralta Kelet-Gútából – jelentette be hétfőn Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a hmejmími orosz légi támaszponton működő központ igazgatója.

Jevtusenko elmondta, hogy keddtől Dúma és Arbil települések térségében reggel kilenctől délután kettőig lesz humanitárius tűzszünet. A fegyvernyugvás idejére a szíriai kormányerők felfüggesztik a „terroristák” elleni csapásokat.

Moszkva és a damaszkuszi vezetés is következetesen terroristának nevezi a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékéhez tartozó fegyveres csoportokat.

A vezérőrnagy kiemelte, hogy a szíriai Vörös Félhold segítségével humanitárius folyosót alakítottak ki a lázadók uralta térséget elhagyni kívánó polgári lakosok részére.

Jevtusenko egyben felszólította a Kelet-Gútában tevékenykedő ellenzéki milíciákat, tegyék lehetővé a civilek távozását többek között azzal is, hogy eltávolítják az aknákat a humanitárius folyosóhoz vezető útvonalakról. Ugyanakkor elmondta, hogy a felkelő csapatok több száz túszt, köztük nőket és gyermekeket tartanak fogva.

Mint mondta, dacára az ENSZ Biztonsági Tanácsa által határozatban sürgetett, 30 napos tűzszünetnek, Kelet-Gútában fokozódik a feszültség. Az orosz központ adatai szerint a kelet-gútai ellenzéki fegyveresek folyamatosan megsértik a fegyvernyugvást.

A Dzsejs al-Iszlam nevű iszlamista csoport 228 aknavető gránátot és ágyúlövedéket lőtt ki az utóbbi egy hétben Damaszkusz térségére, aminek következtében négy ember életét vesztette, több mint 50-en megsebesültek.

Linda Tom, az ENSZ egyik szóvivője a nap folyamán közölte: a kormányerők hadműveletei az utóbbi két napban legalább 30 ember, köztük nők és gyermekek életét követelték Kelet-Gútában. A világszervezet mozgósított, s készen áll, hogy azonnal életmentő konvojokat indítson Kelet-Gúta térségeibe, s támogassa a több száz beteg és sebesült evakuálását, amint a körülmények lehetővé teszik – tette hozzá.

Az ENSZ becslései szerint 400 ezren élnek a kelet-gútai térségben. A kormányerők ostroma miatt súlyos az élelmiszerhiány, és akadozik az orvosi ellátás is. Damaszkusz ráadásul egy hete példátlan intenzitású légitámadásokat indított a főváros mellett található térség ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.