Sok civil meghalt a Kelet-Gúta elleni újabb támadásokban Szíriában

Vasárnap óta már több mint négyszáz civil vesztette életét a harcokban.

MTI
2018. 02. 22. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 46 civil halt meg csütörtökön Szíriában, az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Kelet-Gútában a kormányerők légi- és tüzérségi támadásaiban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivistaszervezet. Legalább 24 civil vesztette életét a Damaszkusz közelében fekvő Kelet-Gúta legnagyobb városának számító Dúmát ért légitámadásokban – írta jelentésében az OSDH. A korábbi jelentések szerint a térségben legalább 120 polgári személy sebesült meg.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója korábban azt mondta, hogy a kormányerők aknavetőkkel és rakétákkal támadták a lázadók erősségét, nem hajtottak végre légitámadást, mert esett az eső a térségben. Mintegy 200 rakéta hullott csak Dúmára – tette hozzá a szervezet igazgatója.

Az OSDH legfrissebb összesítése szerint legalább 403 civil, köztük 95 gyerek és 60 nő halt meg, és csaknem 2000 ember sebesült meg azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik a múlt vasárnap óta ismét fokozták támadásaikat Kelet-Gúta ellen. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők és szövetségeseik szárazföldi offenzívát készítenek elő a térségben.

Eközben a kelet-gútai Harasztában tevékenykedő aktivisták jelentették, hogy a várost ért ágyúzás következtében megsemmisült a Szíriai Arab Vörös Félhold humanitárius nonprofit szervezet helyi épülete.

Az OSDH a csütörtöki nap folyamán korábban jelentette, hogy 50-re nőtt azoknak a száma, akik szerdán vesztették életüket a szíriai kormányerők újabb légi-, tüzérségi és hordóbomba-támadásaiban, mivel újabb holttestekre bukkantak. A halottak között 8 gyerek és 5 nő van – részletezte a brit székhelyű civil szervezet.

A Szíriai Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) nevű segélyszervezet szerda este Facebook-oldalán beszámolt arról, hogy legalább 4 egészségügyi alkalmazott, köztük a SAMS 3 tagja vesztette életét a legalább 20 kelet-gútai egészségügyi intézmény ellen intézett támadásokban.

A kormányerők két héttel ezelőtt is fokozták támadásaikat az ostromgyűrűbe zárt Kelet-Gúta ellen. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a szíriai kormányerők ötnapos légitámadás-sorozatát követően közzétett adatai szerint legalább 277 ember lelte halálát, és 812-en sebesültek meg az említett támadásokban február 4-e és 9-e között.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek a kelet-gútai térségben. A blokád miatt súlyos az élelmiszerhiány, és hiányos az orvosi ellátás is. A tűzszünet életbe léptetésére tett kísérletek eddig mind kudarcot vallottak.

Oroszország új fegyvereit teszteli Szíriában

Két Szu-57 típusú, ötödik generációs vadászgépet vezényeltek az orosz légierőnek a szíriai Hmejmímben működő bázisára – közölték csütörtökön orosz hírügynökségek a repülők leszállásáról az arab országban készült, a világhálón elterjedt egyik videóra hivatkozva.

Az Eho Moszkvi független hangvételű rádióadó szíriai aktivistákat idéző értesülését az orosz védelmi minisztériumban névtelenül nyilatkozó illetékesek megerősítették az orosz sajtónak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírók faggatására reagálva a katonai tárca illetékességébe utalta a kérdést.

A sajtó által idézett katonai források szerint a fejlesztés alatt álló lopakodó gépeket a fegyverzetük tesztelésére irányították Szíriába. Az Eho Moszkvi úgy tudja, hogy Hmejmímbe a Szu-57-es repülők mellett négy Szu-35-ös vadászgép és egy A-50 típusú légtérellenőrző repülőgép érkezett. 

Vlagyimir Gutyenyov, a hadiipar fejlesztésének jogi kérdéseivel foglalkozó parlamenti alsóházi bizottság elnöke a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette, hogy a legújabb orosz harci gépek szíriai megjelenése visszatartó hatást gyakorolhat a szomszédos államokra, amelyeknek repülői megsértik az arab ország légterét. Viktor Bondarev, a moszkvai felsőház védelmi és biztonsági bizottságának vezetője azonban – aki egészen a közelmúltig az orosz légierő parancsnoka volt – több hírügynökségnek kijelentette, hogy neki nem tettek jelentést Szíriába vezényelt Szu-57-es gépekről. 

A Szu-57 típusú repülőgép 2010-ben hajtotta végre szűzrepülését. Az orosz légerő az első sorozatgyártott tizenkét darabot a tervek szerint jövőre állítja hadrendbe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai hadművelet tapasztalatait összegző január végi egyik moszkvai konferencián kijelentette, hogy Szíriában 215-féle korszerű és fejlesztés alatt álló fegyvert vetettek be az orosz katonák. Tavaly augusztusban a kubinkai Armija 2017 haditechnikai fórumon Jurij Boriszov védelmi miniszterhelyettes arról számolt be, hogy gyakorlatilag az összes új fejlesztésű orosz fegyver és hadfelszerelés megjárta a szíriai konfliktust. „Több mint 600-féle fegyvert és hadieszközt próbált ki Oroszország Szíriában, hogy kiderüljön, hogyan teljesítenek éles bevetés közben” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.