Soros „teljes szívéből„ a brexit ellen kampányol

A brit EU-tagságról tartott népszavazást végzetes tévedésnek tartja.

MN
2018. 02. 11. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, írta Soros György egy vasárnap megjelent véleménycikkében. A magyar–amerikai nagybefektető a Mail on Sunday című konzervatív, erőteljesen EU-ellenes irányvonalú brit lap online kiadásában reagált vasárnap a lap által ellene intézett támadásokra. A lapcsoport hétközi kiadása, a Daily Mail ugyanis erőteljesen támadó hangvételű cikkben „szennyes pénznek” minősítette a brexitet ellenző civil szervezetnek Soros által nyújtott anyagi támogatást. Mint az korábban kiderült, Soros György 400 ezer fontot (140 millió forintot) adományozott az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül a Best for Britain kampányszervezetnek, amelynek meghirdetett célja az, hogy „nyitva maradjon” az Egyesült Királyság előtt a további EU-tagság lehetősége. A Daily Mail erre reagálva követelte, hogy a milliárdos pénzember „takarodjon” a brit belpolitikából.

Válaszul Soros a lap vasárnapi online kiadásának kommentárrovatában megjelent válaszcikkében leszögezi: soha nem titkolta, hogy ellenzi Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, sőt az uniós tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás idején is éppen a Mail on Sunday hasábjain fejtette ki nézeteit „meglehetősen nyíltan”. Soros a brexitet tragikus hibának, a brit EU-tagságról tartott népszavazást pedig – amelyen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt – végzetes tévedésnek nevezi. A tapasztalatok Soros szerint azt mutatják ugyanis, hogy a népszavazásokon gyakran rossz döntések születnek, mivel „a lelkiismeretlen agitátorok által felheccelt emberek” a referendumokat a pillanatnyi helyzettel szembeni elégedetlenségük kifejezésére használják, a későbbi következmények mérlegelése nélkül.

– Az a tény, hogy a helyzet nem kielégítő, nem jelenti azt, hogy ne válhatna még rosszabbá. Nagy-Britanniában ez történt – áll a cikkben. Soros szerint a brexittel mindenki veszít. Nagy-Britannia nélkül gyengül Európa képessége a demokratikus értékek megvédésére és előmozdítására, és hiányozni fog az EU szükséges intézményi reformja érdekében kifejtett brit nyomás is. 

Európa harmadik legnagyobb gazdaságát és a liberális gazdaságpolitika legerősebb szószólóját is elveszíti. – Nagy-Britannia az EU-n kívülre kerülve elveszíti globális befolyásának jelentős részét, és az elmúlt 45 év sikeres gazdasági integrációjának folyamata is hátramenetbe kapcsol – írja Soros György.

A szerző szerint nem létezik baráti válás, a válás mindig pusztító, és illúzió azt várni, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió gazdaságainak szétválása a kilépési tárgyalásokra rendelkezésre álló két év alatt végbemehet. Soros szerint e szétválási folyamat legalább öt évig, de ennél akár még sokkal hosszabb ideig is eltart majd, és legalábbis az átmeneti időszakban az EU és Nagy-Britannia barátból ellenséggé válik.

A bennmaradást pártolóknak a kilépésre voksolók nem egészen 52 százalékánál számottevően nagyobb többségre kell szert tenniük Európa meggyőzéséhez arról, hogy az unióval szembeni brit hozzáállás alapvetően megváltozott. Soros György szerint e folyamat a megfelelő irányban halad. A kérdés az: miképp lehet lendületét annyira felerősíteni, hogy a következő hat-kilenc hónapban fordulópont legyen elérhető. Az általa segített brexitellenes szervezet, a Best for Britain célja egybegyűjteni azokat az erőket, amelyek célja Nagy-Britannia benntartása az Európai Unióban, és e törekvésében e szerveződést teljes szívemből támogatom – fejeződik be Soros György írása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.