Svájcban is rengeteg fegyver van, de tömeggyilkosságból nincs sok

Az alpesi országban a soha be nem következett inváziótól való félelem tette „szükségessé” az otthon tartott fegyvereket.

Molnár Csaba
2018. 02. 17. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc sok mindenről híres, a politikai rendszerét tekintve leginkább talán az igen gyakran tartott népszavazások különböztetik meg a többi nyugati államtól. Külföldi szemmel egészen apró-cseprőnek tűnő ügyekben is népszavazást írnak ki, évente akár többször. 2011-ben a fegyvertartás korlátozásáról szóló népszavazás nagyon is fontos volt, hiszen az ország évszázados hagyományait állította a szembe a közkézen forgó lőfegyverek jelentette veszélyekkel.

A szavazást kezdeményezők azt kívánták volna elérni, hogy létesítsenek országos fegyvernyilvántartást, és a hadsereg tagjainak tulajdonában levő fegyvereket helyezzék el nyilvános fegyverraktárakba. A szavazáson aztán simán elbuktak ezek a célok, a szavazók jó része láthatóan a fegyvertartási jogokért küzdő lobbicsoportok érvelésével értettek egyet, írja a The Atlantic.

„Ez az állam és a polgárok közötti bizalom kérdése. A polgár ugyanis nemcsak polgár, hanem katona is egyben – nyilatkozta a szavazás idején a Pro Tell fegyvertartási jogokért kampányoló szervezet alelnöke. – Az otthon tartott fegyverek biztosítják leginkább, hogy elkerüljük a diktatúrát. Csak a diktátorok akarják elvenni a fegyvereket az emberektől.”

Svájcban minden 18 és 34 év közötti férfi sorköteles, és a besorozott katonák haza is vihetik a fegyvereiket. Ez a hagyomány az esetlegesen támadó hadseregek elleni védelem érdekében alakult ki még az 1871-es francia–porosz háború idején. De a világháborúk alatt is félő volt, hogy a háborús felek nem tartják tiszteletben Svájc függetlenségét. 

Részben a katonai tradíciókkal is magyarázható, hogy az országban nagy kultuszuk van a fegyvereknek. Már általános iskolás korban megtanulhatnak a gyerekek lőni, népszerűek a céllövőversenyek. Svájcban a világon a harmadik legmagasabb a fegyvertartó közemberek aránya, csak az Egyesült Államokban és Jemenben van több fegyver közkézen a népességre vetítve.

Mégsem gyakoriak a tömegvérengzések, utoljára 2001-ben tört be valaki Zug kanton egyik tanácsába, és megölt tizennégy embert. Azt látni kell, hogy bár Svájcban valóban igen magas a fegyvertulajdonosok aránya – egy fegyver jut minden lakosra –, ez a szám még mindig jóval alacsonyabb, mint Amerikában, ahol több fegyver van, mint ember. Ugyanakkor azt sem lehet állítani, hogy a polgárok által birtokolt fegyverek és a fegyverrel elkövetett emberölések – és öngyilkosságok – között nincs összefüggés, hiszen a népességre vetítve ezekből Svájcban van a legtöbb egész Európában. Amerikában viszont még a svájcinál is háromszor több.

A The Washington Post szerint az amerikai és a svájci tömeggyilkosságok gyakorisága közötti különbségek az emberek mentálhigiénés monitorozására vezethetők vissza. Noha Svájcban normális esetben viszonylag egyszerűen kaphat fegyvert az ember, ez korántsem jelenti azt, hogy minden őrültnek adnak puskát. A hatóságok pontos listát vezetnek azokról az emberekről – nagyjából kétezren vannak rajta –, akiknél felmerül a gyanú, hogy erőszakos bűncselekményt követhetnek el. Megfigyelés alatt tartják őket, rendszeresen razziáznak náluk, a fegyvereiket elkobozzák. A hadsereg – amely tehát kötelező az összes férfi számára – felér egy átvilágítással és környezetvizsgálattal. Így az állam pontos ismeretekkel rendelkezik azokról, akik veszélyesek lehetnek.

Svájcban a teljesen automata fegyverek kivételével szinte minden megvásárolható, de minden vevőnek alá kell vetnie magát a kötelező ellenőrzésnek. A kantonok kivételt tehetnek azokkal a kérvényezőkkel, akiket valamilyen okból veszélyesnek ítélnek. Például azok a bevándorlók, akik „problémás” országból érkeztek – a Balkánról, a Közel-Keletről vagy Észak-Afrikából –, teljesen esélytelenek, hogy engedélyt kapjanak fegyvervásárlásra, hiába van tartózkodási engedélyük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.