Világméretű nukleáris leszerelést sürget az ENSZ főtitkára

António Guterres szerint eltűnhetnek az atomkíséreteket övező tabuk. 150 ezer nukleáris fegyverről tudnak világszerte.

MTI
2018. 02. 26. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A világnak új erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy megszabaduljon a nukleáris fegyverektől, még ha több ország tévesen azt is gondolja róluk, hogy biztonságosabbá teszik a világot” – jelentette ki hétfőn az ENSZ-főtitkár a leszerelési konferencia ülésén Genfben.

António Guterres szerint a nukleáris kísérleteket és a vegyi fegyverek használatát övező tabuk megdőlni látszanak, a taktikai nukleáris fegyverekről szóló tárgyalások pedig rendkívül veszélyes irányba haladnak. A főtitkár a nukleáris kísérletekkel kapcsolatosan Észak-Koreát, a vegyi fegyverek használatával kapcsolatosan Szíriát emelte ki.

Az ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy új kezdeményezéssel áll elő annak érdekében, hogy fellépjenek ezekkel és más, a fejlett technológiájú fegyverek új nemzedéke által jelentett kockázatokkal szemben. „A nemzetközi közösségnek sürgősen új, közös képet kell kialakítania a leszerelésről és a fegyverzet-ellenőrzésről” – mondta.

Guterres szerint az országok között újjáéledő feszültségek veszélyeztetik a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásában elért haladást. Mint mondta, erre utal például az, hogy százötvenezer nukleáris fegyver van a különböző országok tartalékában. Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ közgyűlése által a tömegpusztító fegyverek teljes körű felszámolásáról szóló hozott határozat alkalmazását a különösen jelentős fegyverarzenállal rendelkező nagyhatalmak vonakodása akadályozza.

Az ENSZ-főtitkár egyúttal sajnálkozását fejezte ki azt illetően, hogy egyes országok „feladták” a katonai kiadások és a fegyveres erők csökkentésére irányuló célt, és – mintegy ennek eredményeként – a fegyverkereskedelem még sohasem számított ennyire nyereségesnek a hidegháború óta. „A fegyvereket mindennapi fogyasztási cikként értékesítik és forgalmazzák” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.