Vita van azon, hogy megállapodtak-e az újabb ukrajnai tűzszünetről, vagy sem

A szakadárok szerint megállapodtak az újabb fegyvernyugvásról, ám az EBESZ vitatja ezt.

MTI
2018. 02. 28. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes körű fegyvernyugvásról egyeztek meg szerdán a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoportban – állította Vladiszlav Dejneho, a minszki tárgyalásokon megfigyelőként részt vevő luhanszki szakadár megbízott. Martin Sajdik, az EBESZ-nek a csoporthoz delegált különmegbízottja viszont azt hangsúlyozta: még nem született döntés a kérdésben.

„A tárgyaló felek kijevi idő szerint március 5-én hajnalban életbe lépő teljes körű tűzszünetben, valamint a fenntartásához szükséges intézkedésekben egyeztek meg. A szóban forgó dokumentumot elfogadják, és a napokban közzéteszik” – mondta Dejneho, akit a kelet-ukrajnai szakadárok hírügynöksége, a Luhanszkinformcentr idézett.

Martin Sajdik szerint bár dolgoznak a tűzszünet kérdésén, eddig még nem fogadtak el egy erre vonatkozó döntést. Mint mondta, a minszki összekötő csoport szerdai ülésén a résztvevők mindössze kifejezték arra irányuló szándékukat, hogy március 5-én szétválasszák a csapatokat, és kivonják a nehézfegyvereket Sztanicja Luhanszka településnél, amennyiben a konfliktus szereplői tűzszünetet tartanak.

Az összekötő csoport 2016. szeptember 21-i ülésén keretmegállapodást írtak alá a felek a csapatszétválasztásról a Donyec-medence három részén, a Luhanszktól északra fekvő Sztanicja Luhanszka, az onnan mintegy 90 kilométerre délnyugatra lévő Petrovszke és a Luhanszktól csaknem 70 kilométerre nyugatra fekvő Zolote települések környékén. A csapatoknak legalább két kilométerre kellett eltávolodniuk egymástól, és a szemben álló feleknek ki kellett vonniuk a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket a frontvonal mentén kijelölt ütközőzónából. Zolote és Petrovszke térségében ez meg is történt, Sztanicja Luhanszkánál azonban máig nem sikerült érvényt szerezni a megállapodásnak.

A 2014 tavasza óta tartó fegyveres konfliktus során a felek már számtalan tűszüneti megállapodást hirdettek meg, de egyik sem volt hosszú életű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.